menu Home
Andorra

Els professionals titulats actius creixen un 7,7% durant el 2022

Ràdio Valira | 30 de març de 2023

Andorra la Vella.- El nombre de professionals titulats actius a finals del 2022 era de 3.309, xifra que representa un augment del 7,7% respecte a l’any anterior, és a dir, 237 més que els professionals titulats actius registrats l’any 2021. Segons la nacionalitat, destaca que el 48% del total de professionals titulats eren andorrans, amb 1.587 professionals.

Segons les dades del departament d’estadística del Govern, pel que fa al tipus d’ocupació dels professionals titulats actius, cal destacar que el 57,2% corresponia a professions associades a titulacions de segon i tercer cicle universitari i similars, amb una xifra total de 1.892 professionals. Seguidament, es van situar els professionals associats a titulacions de primer cicle universitari i similars, que eren 847 (el 25,6% del total) i els tècnics i professionals de suport, que eren 570 (17,2%).

Quant al tipus d’exercici de la professió titulada sol·licitada, l’any passat va destacar el compte propi que va representar el 49,9% del total dels exercicis duts a terme (1.651 professionals titulats actius), la qual cosa va suposar un augment del 7,3% (112 professionals més) en comparació amb l’any anterior.

Cal destacar que l’any passat es van autoritzar 316 professions titulades, la qual cosa suposa un augment del 6,4% (dinou professionals més) respecte de l’any anterior. Aquest fet s’explica per l’augment de les autoritzacions concedides que han patit les nacionalitats andorrana i espanyola, entre les quals sobresurt l’andorrana amb deu professionals autoritzats més en comparació amb l’any 2021, fins a assolir els 88. De les 316 autoritzacions concedides, 180 van correspondre al grup de professionals associats a titulacions de segon i tercer cicle universitari i similars, 87 de les quals van ser per a professionals relacionats amb les ciències naturals i la sanitat. Tot seguit trobem el grup de tècnics i professionals de suport amb 75 autoritzacions, i finalment, el grup de professionals associats a titulacions de primer cicle universitari i similars amb 61 permisos. En relació amb el tipus d’exercici de la professió titulada sol·licitada, el 53,2% del total (168 autoritzacions) va ser per compte aliè, la qual cosa va significar tres autoritzacions menys que l’any anterior. Tot seguit, trobem 137 autoritzacions per exercir com a professional titulat per compte propi (el 43,4% del total), que va presentar un augment del 26,9% en relació amb l’any 2021.

D’altra banda, durant l’any 2022 es van donar de baixa 79 professions titulades, la qual cosa va suposar un augment del 21,5% (catorze més) respecte de l’any anterior. En aquest sentit, els professionals titulats andorrans destaquen amb 37 baixes (el 46,8% del total de les registrades). De les 79 professions donades de baixa l’any 2022, 58 van correspondre al grup de professionals associats a titulacions de segon i tercer cicle universitari i similars, dels quals 25 van ser professionals relacionats amb les ciències naturals i la sanitat, i van suposar el mateix nombre de baixes que l’any anterior. Tot seguit trobem el grup de tècnics i professionals de suport, i el grup de professionals associats a titulacions de primer cicle universitari i similars, amb tretze i vuit professionals donats de baixa, respectivament, durant l’any 2022. En relació amb el tipus d’exercici de la professió titulada sol·licitada, el 51,9% del total (41 baixes) va ser per compte aliè, la qual cosa va significar una variació interanual del 95,2% (vint) en comparació amb l’any anterior.

Tenint en compte aquestes dades tenim que al llarg de l’any passat, la creació neta de professionals titulats va ser positiva ja que es va donar una diferència entre altes i baixes positiva de 237, fet que va significar una variació interanual del 2,2% (cinc professionals titulats). El grup que va tenir el valor més elevat en creació neta durant el 2022 va ser el de professionals associats a titulacions de segon i tercer cicle universitari, amb 122 més, la qual cosa va representar una variació interanual del 9,9%. En relació amb el tipus d’exercici i pel que fa als professionals que van exercir per compte aliè, la creació neta va ser de 127, seguits dels professionals que exercien per compte propi amb 112 més. Cal destacar que, a diferència de l’any anterior, els professionals que van exercir per curta durada van presentar una creació neta negativa de dos.

ANA

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play