menu Home
Andorra

CG.- El Govern destinarà 30 milions del superàvit a reduir endeutament

Ràdio Valira | 31 de gener de 2023

Andorra la Vella.- El superàvit del 2022 supera a hores d’ara els 60 milions d’euros i la previsió de l’executiu és que la meitat pugui destinar-se a eixugar deute. Així ho ha posat en relleu el ministre de Finances, César Marquina, durant el debat del projecte de llei del pressupost per a l’exercici del 2023. D’aquesta manera, el titular de Finances ha remarcat que aquests 60 milions es destinaran també a capitalitzar FEDA (quinze milions) i altres quinze per capacitar el Govern per a l’ampliació de crèdit per fer front a problemes significatius com poden ser el de l’habitatge. Marquina ha defensat que el pressupost per al 2023 és “equilibrat, prudent i conservador” i “dona resposta a les necessitats de la ciutadania”. Així, ha recordat els sis milions per a l’edifici de la Borda Nova; els set que aniran destinats a la compra o lloguer d’habitatges per posar-los al mercat de lloguer i els deu milions per dotar el fons publicoprivat que de fet es dotarà aquest primer trimestre d’any. També ha defensat els 26 milions que es destinen a mesures per millorar el poder adquisitiu; l’impuls a l’ampliació de la Universitat d’Andorra; les noves places per dotar els cossos especials i la justícia o els 5,5 milions de més que es destinen a Afers Socials. A més, ha subratllat les partides per desenclavar el país: tres milions per a l’heliport; 1,4 milions per a l’ampliació de l’aeroport i 3,5 milions per als accessos amb França; i les millores per a la mobilitat interna amb l’inici de la desviació de la Massana, un projecte per al qual hi ha destinats 2,7 milions.

Marquina ha defensat que l’economia del país està vivint una situació de creixement que de fet és més important que la que es dona en altres països de l’entorn i ho ha argumentat amb dades com les d’ocupació, turistes o ingressos de Duana. En aquest sentit, el president del grup parlamentari Socialdemòcrata, Pere López, ha recordat que el volum d’inflació assolida al país és superior a la dels països veïns, tot denunciant que des de l’executiu s’ha apostat per un nou model d’Andorra “que ha fracassat” i ha demanat responsabilitats al cap de Govern, Xavier Espot. López, ha declarat que el creixement del país es deu a la proliferació del sector de la construcció amb un augment del 25% i de l’immobiliari, amb xifres similars, denunciant que “han fet una aposta per l’economia especulativa”. El conseller, qui ha centrat la seva intervenció en la problemàtica de l’habitatge, també ha ressaltat les negatives de la majoria parlamentària a totes les propostes que ha fet el GPS en aquesta matèria i ha recalcat la manca de voluntat de l’executiu per “seure, almenys una vegada”, amb el partit vermell per cooperar en el principal problema dels ciutadans al país.

Per la seva banda, Marquina i el president del grup Independent, Ferran Costa, han assenyalat “la manca de vaticini” de López, tot recordant que en el debat a l’esmena a la totalitat del pressupost del 2022, “no va acabar d’afinar bé” amb el seu pronòstic, ja que a hores d’ara, tal com s’ha indicat anteriorment, el superàvit supera els 60 milions i no els cent milions de dèficit que pronosticava el socialdemòcrata. “El vaticini no és una de les seves virtuts”, ha etzibat Costa, qui durant la seva intervenció ha defensat el pressupost presentat per l’executiu destacant diverses partides que ajudaran “a donar resposta a la problemàtica dels ciutadans” a través de “la gestió correcta del diner públic”. “Assegurar un bon estat del benestar implica garantir la salut de les finances públiques”, ha dit.

Al seu torn, el president del grup parlamentari Terceravia, Unió Laurediana i Independents, Josep Pintat, ha qüestionat les xifres d’endeutament proporcionades pel titular de Finances, qui ha defensat que el deute se situa per sota del 40% que estableix la llei de finances públiques, concretament en 1.190 milions d’euros. Així doncs, el parlamentari lauredià ha alertat als membres del Govern del “rebot del gat mort”, exposant que l’auge del creixement econòmic a Andorra és deu a la inflació registrada i que “s’ha d’anar alerta”. “Es deuen calés i punt, les reserves i el deute són dues coses diferents”, ha comentat, després que Marquina exposés que l’endeutament es troba en les mateixes xifres que el 2019.

En relació amb les intervencions dels grups que donen suport al Govern, Demòcrata, Independent i Ciutadans Compromesos, els respectius presidents, Carles Enseñat, Costa i Carles Naudi, han dut a terme una defensa fèrria del projecte pressupostari pel 2023, afirmant que el text està “enfocat a les persones” per afrontar els reptes de la ciutadania. Enseñat ha posat en relleu que Andorra ha sortit més reforçada de la pandèmia, “més sòlida i resilient”, un fet que ha donat fortalesa financera a l’Estat. I Naudi ha augurat que el pressupost del 2023, de la mateixa que l’anterior, acabaran amb un superàvit tot i que es prevegi un dèficit.

Rebuig de les dues reserves d’esmena socialdemòcrates
Les dues reserves d’esmena que el grup parlamentari socialdemòcrata havia presentat perquè la partida destinada al multifuncional anés destinada a habitatge han estat rebutjades amb el vot en contra dels grups de la majoria i l’abstenció de Terceravia. El conseller socialdemòcrata Carles Sánchez ha destacat que la proposta era que es destinessin 1,2 milions entre el 2023 i el 2025 a estudis i onze milions cada any en el mateix període per a la construcció d’habitatge social. En total, ha defensat, hi hauria un total de 34 milions destinats a facilitar l’accés a aquest tipus d’habitatge que el PS creu que és “una prioritat clara”. De fet, ha destacat que si a aquesta partida s’afegís el que ja està pressupostat el total ascendiria a 53,3 milions i el 2023 seria recordat com l’any en què “es va impulsar aquesta opció de manera decidida”. Sánchez ha tornat a destacar el conjunt de propostes que des del PS s’ha fet per resoldre la problemàtica aquesta legislatura i ha lamentat el “balanç negre” i el “temps perdut en refusar” aquestes iniciatives. Des de la majoria el conseller David Montané ha defensat que estarien d’acord en retirar la partida del multifuncional si no es destinessin diners a l’habitatge, però ha recordat que la partida és important si es té en compte que el 2019 es pressupostaven dos milions i aquest 2023 n’hi ha disset. En el mateix sentit, el ministre de Finances ha defensat les “nombroses iniciatives” que s’han impulsat per a l’habitatge i que han servit per “pal·liar” la problemàtica. “El multifuncional és compatible amb el treball per a l’habitatge”, ha dit. Entre aquestes mesures ha recordat que es destinaran en total dinou milions en diferents exercicis per posar habitatge de lloguer al mercat. I davant l’acusació de laxitud per part de la consellera general no adscrita, Carine Montaner, que no s’ha fet res amb els 6.000 pisos buits que hi ha al país, Marquina ha defensat que s’ha dut a terme treball per “fer-los aflorar”.

CDI amb República Txeca i Mònaco
D’altra banda, el Consell General ha aprovat per assentiment les ratificacions dels convenis per eliminar la doble imposició entre Andorra i la República Txeca i Mònaco. Amb aquests dos acords la xarxa de CDI que el Principat ha signat en els darrers anys és de tretze, cinc dels quals han vist la llum aquesta legislatura. Durant el debat d’aquests dos punts la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, ha defensat la importància que es continuï ampliant la xarxa de convenis i ha destacat que ara com ara hi ha sobre la taula acords amb Islàndia, Països Baixos, Alemanya, Regne Unit, Xile, Mèxic i Paraguai i hi ha la previsió de començar els contactes amb la República de Corea. Des del grup parlamentari socialdemòcrata s’ha lamentat, tot i donar suport als dos acords, que “no hi hagi avenços on hi pot haver un punt d’inflexió per a la dinamització econòmica”, tal com ha subratllat el president del grup, Pere López. Des de les files demòcrates Berna Coma ha defensat la “col·laboració estreta” amb la República Txeca i que sigui membre de la Unió Europea, mentre que Ubach ha reivindicat que Andorra ha “insistit” perquè certs acords com el d’Alemanya i el Regne Unit avancin. Així ha recordat que els contactes amb Alemanya van arrencar el 2012 i amb el Regne Unit el 2018. Pel que fa al primer país, ha afirmat que s’al·lega que no hi ha activitat econòmica suficient, però Andorra “insisteix” en els avenços financers i fiscals fets en els darrers anys. Pel que fa a l’acord amb Mònaco, “completa la xarxa” de convenis amb els petits estats europeus i “reforça les excel·lents relacions bilaterals” amb l’estat monegasc, tal com ha remarcat la titular d’Afers Exteriors.

També hi ha hagut assentiment en l’aprovació de l’acord marc entre el Principat i el Banc Europeu d’Inversions sobre les activitats de l’organisme a Andorra. Ubach ha subratllat que Andorra és “el primer estat que no forma part de l’espai econòmic europeu ni de la Unió Europea” que accedeix al programa del banc que s’articula en dues grans àrees: la col·laboració en els préstecs financers i l’assessoria per als projectes que es desenvolupin.

Per cloure la sessió de Consell General d’aquest dijous, la qual previsiblement és la darrera de la legislatura, Espot i la síndica general, Roser Suñé, han volgut adreçar unes paraules als membres de l’arc parlamentari per agrair la feina feta al llarg de la legislatura, així com les complicitats i els esforços.

ANA


 • Ara en directe
 • PROPERAMENT • cover play_circle_filled

  Ràdio Valira
  La ràdio d'aquí

 • play_circle_filled

  RAC1
  Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play