menu Home
Andorra

CG.- La majoria tomba l’acord per agilitzar la inversió estrangera

Ràdio Valira | 30 de gener de 2023

Andorra la Vella.- El Consell General ha tombat la proposta d’acord presentada pels socialdemòcrates per agilitzar l’aterratge d’inversió estrangera i la creació de societats al país. Malgrat que el text ha rebut el suport dels consellers generals de Terceravia, Unió Laurediana i Independents, qui hi havien introduït canvis via esmena, l’abstenció de la consellera no adscrita, Carine Montaner, i la negativa dels grups parlamentaris que donen suport a la majoria, Demòcrates, Independents i Ciutadans Compromesos han anul·lat la possibilitat d’acord.

Els motius pels quals la majoria ha refusat la iniciativa socialdemòcrata han estat exposats per la consellera Maria Martisella, qui ha exposat que diversos punts del text ja figuren al projecte de llei d’inversió estrangera que es troba a tràmit parlamentari i ha destacat que els terminis que figuren a l’acord per incorporar els canvis proposats, tres mesos, “són inassumibles”. En aquest sentit, ha recordat que el Govern en “pocs dies” estarà en funcions i no seria possible dur a terme les modificacions proposades. “Amb tres mesos no es farà, estem a punt d’entrar en període d’eleccions i no es durien a terme fins que es constituís el nou executiu”, ha indicat.

Martisella també ha destacat que, tot i que comparteixen la diagnosi de la situació, el text socialdemòcrata podria obrir la porta a una “liberalització total” de la inversió estrangera, una possibilitat que els genera dubtes perquè l’acord suggereix que el control als inversors sigui posterior a l’aterratge. “Podria posar en perill la seguretat i l’ordre públic, és necessari un control de blanqueig, nacionalitat i risc de país”, ha al·legat.

Per la seva banda, el president del grup parlamentari de la formació vermella, Pere López, ha recordat que la proposta d’acord va ser presentada el 4 de maig del 2022 i ha considerat que, potser, no era necessari que fos objecte de fins a deu pròrrogues “si finalment tenien previst presentar una esmena que suprimeix tot el text”. “Crec que no la volen tenir en compte perquè la presentem nosaltres”, ha asseverat, mentre presentava una diagnosi elaborar pel grup en relació amb el resum de les votacions al Consell General.

Així doncs, López ha posat les xifres sobre la taula per refermar el discurs i ha manifestat que els números demostren que els socialdemòcrates han donat suport al 70% de les propostes o projectes presentades pel Govern o la majoria que hi dona suport i, de la mateixa manera, però al contrari, les tres formacions han rebutjat el 70% dels acords o iniciatives que han volgut tirar endavant els grups de l’oposició.

Durant la sessió de Consell General d’aquest dijous també s’ha donat llum verda a la modificació de la llei de persona i família, la qual adaptava el text a la sentència emesa pel tribunal Constitucional en considerar inconstitucional la diferència entre matrimoni canònic i casament civil. Cal recordar que els consellers generals del GPS van presentar un recurs a l’alt tribunal davant la vulneració terminològica en funció de la religió, l’orientació sexual, etcètera.

 

Finalment, l’arc parlamentari ha aprovat el nomenament d’Isaac Galobardes com a nou director de l’Agència de Qualitat de l’Ensenyament Superior (AQUA) en substitució de Marta Fonolleda, qui ha ocupat el càrrec durant vuit anys. La ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, ha agraït la tasca dura a terme de la directora i ha animat als consellers a continuar treballant per millorar la qualitat educativa del país en matèria d’ensenyament superior.

ANA

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play