menu Home
Andorra

AM.- Escaldes-Engordany engega una prova pilot de recollida selectiva porta a porta als Vilars

Ràdio Valira | 29 de novembre de 2022

Escaldes-Engordany.- La consellera de Medi Ambient, Mobilitat i Urbanisme d’Escaldes-Engordany, Cèlia Vendrell, ha presentat aquest matí la prova pilot de recollida selectiva porta a porta que el comú iniciarà a la parròquia. Es tracta d’un sistema basat en la recollida de les fraccions envasos, paper i cartó, i rebuig que s’engegarà el pròxim 30 de gener a la zona dels Vilars -concretament a Can Diumenge i als carrers Hortalets del Ribot i de l’Étang Salé- amb l’objectiu de resoldre els punts negres del territori, reduir els impropis i millorar el grau de reciclatge dels ciutadans.

La prova pilot afectarà 600 caps de casa, tindrà una durada de sis mesos i es basarà en un calendari setmanal que es desenvoluparà de dilluns a dissabte de 20 a 22 hores. En aquest sentit, de moment, es dedicaran tres dies al rebuig -dilluns, dijous i dissabte-, un al paper -dimecres- i dos als envasos -dimarts i divendres-. A més, el carrer Teulades comptarà amb una ‘caseta d’emergència’, un recinte on els ciutadans podran accedir 20 cops a l’any a través d’una clau magnètica per a dipositar escombraries davant d’un imprevist. Un tancat, per exemple, que els escaldencs podrien utilitzar en cas que marxin de viatge i tinguin previst no ser a casa el dia de la recollida corresponent.

Quant al reciclatge del vidre i dels olis vegetals, el comú emplaçarà diversos contenidors tipus campana a la zona perquè els ciutadans en puguin fer ús. Els altres tipus de residus que no són objecte del porta a porta -com electrodomèstics, material informàtic, roba, joguines o fustes- s’hauran de llançar a la deixalleria comunal, que té punts a l’aparcament del Fener i a la zona industrial del pont de la Tosca. “Esperem que la gent tregui els residus en funció del dia que toca. De fet, busquem facilitar-ne la gestió” comentava Vendrell mentre explicava que des de la corporació s’ha decidit començar la prova pilot a aquesta zona perquè és molt homogènia. “No tenim comerços sinó més aviat cases unifamiliars o plurifamiliars i, per tant, la gestió dels residus és més senzilla” afirmava la consellera. De fet, tal com ha comentat Vendrell, estudis fets en altres territoris demostren que la recollida porta a porta augmenta una millora en el grau del reciclatge de la ciutadania del 20 al 80%.

Tal com ha declarat Vendrell, si el resultat és positiu, el comú procedirà a ampliar la recollida a les zones de la Plana, la Solana, i Can Noguer. “Estem pensant en una altra tipologia de porta a porta pel centre d’Escaldes perquè és una zona on hi ha molts comerços. Hem de reflexionar-hi bé” avançava Vendrell. En aquest sentit, la consellera ha detallat que el comú es basarà en el retorn de l’empresa Pirenaica de Serveis i l’Home del Sac, per fer-ne el balanç final. “Ells ens diran quines són les hores més crítiques i si els camions van més o menys ben triats” detallava, Vendrell. Per altra banda, si a través dels controls es detecta un mal ús de triatge, el comú procedirà a posar-se en contacte amb el president de la comunitat corresponent.

La consellera de Media Ambient Mobilitat i Urbanisme ha insistit també en el fet que engegar la recollida selectiva porta a porta no representarà cap cost extra a nivell de despeses pel comú. Ans al contrari, la corporació reduirà en emissions de diòxid de carboni, ja que s’estalviarà 52 vehicles l’any.

Pel que fa a la difusió, Vendrell ha puntualitzat que el comú organitzarà una sèrie de reunions amb els veïns de la zona a partir del 12 de desembre. A més, està previst que la corporació enviï una carta informativa a cada cap de casa i faci difusió del procediment a través de les xarxes socials. En aquest sentit, també es durà a terme el repartiment de cubells corresponents, que seran de 120 litres pels edificis plurifamiliars i de 40 pels unifamiliars.

ANA

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play