menu Home
AndorraEconomia

FEDA donarà una valoració suplementària a les dones per als llocs més masculinitzats de l’empresa

Ràdio Valira | 29 de febrer de 2024

Un 31% de les 120 persones que conformen la plantilla actual de FEDA són dones. Es tracta d’una xifra que es vol incrementar i en això seran clau les accions que s’han definit en el pla d’igualtat per al període 2023-2026 que la parapública ha presentat aquest dijous. Així, aquest document preveu tot un seguit de mesures per incrementar aquesta presència femenina i també per lluitar contra la bretxa salarial actual, que se situa en el 14%. D’aquesta manera, tal com han explicat el director general i la directora de Sostenibilitat, Comunicació i Relació amb els Clients de FEDA, Albert Moles i Nerea Moreno, en els llocs “més masculinitzats” de l’empresa com són informàtica, enginyeria i operacions les dones que es presentin per a una plaça rebran un 5% de puntuació suplementària. A més, es buscarà, de manera “proactiva” dones perquè ocupin aquestes places i fins i tot hi ha sobre la taula la creació d’una beca d’estudis d’enginyeria informàtica i fins i tot se’n planteja una altra en electricitat. Tal com ha posat en relleu Moreno, es tracta d’un seguit d’objectius i accions “bastant ambicioses” i que ja parteixen de tota una feina prèvia que es va iniciar el 2019.

En aquest sentit, tant Moreno com Moles han recordat que la companyia ja va començar a treballar el 2019 en un seguit d’accions que han comportat “un augment de manera significativa de la sensibilització” de la plantilla i que s’han plasmat, per exemple, en protocols com el de prevenció de l’assetjament, que de fet no s’ha hagut d’activar fins ara. Moles ha destacat que en aquell moment volien ser “referents, exemplars i obrir canals a altres empreses” i de fet així ha estat, ja que sembla que altres que han de plasmar el pla els han consultat. D’aquesta feina prèvia també en va sorgir tot un seguit de formacions i la guia de llenguatge inclusiu. “Cal que es facin els esforços necessaris per avançar i que hi hagi les mateixes oportunitats entre els homes i les dones i prioritzar les dones perquè tinguin més facilitats quan calgui”, ha defensat el director general de FEDA. És per això que des de l’empresa es vol “afavorir la discriminació positiva” i reduir la bretxa salarial amb un seguit d’accions que “ajuden a avançar cap al repte de la igualtat de gènere”. A banda de les dades sobre la plantilla i la bretxa des de FEDA també s’ha informat que el 2022 el 45,5% de les contractacions van ser de dones. D’acord amb aquestes dades, el comitè d’ètica i igualtat ha establert un seguit de mesures entre les quals la que ja s’ha esmentat de valorar amb un 5% extra les candidatures femenines en les àrees en què ara hi ha més homes. En aquest sentit, Moreno ha detallat que hi haurà un 2% de puntuació superior per a les dones, en general, i el 5% abans esmentat en les àrees més masculinitzades. Això no vol dir, ha remarcat, que es contractin dones que “no estiguin capacitades” sinó que davant dues candidatures similars es prioritzarà la d’una dona. Aquesta mesura es mantindrà fins que es pugui garantir que el 40% de la plantilla són dones.

Pel que fa a la bretxa salarial l’objectiu “superambiciós” és reduir-la al 10%. En aquest sentit, des de FEDA s’explica que la situació actual es dona perquè els salaris més alts solen ser els de persones que porten més anys a la companyia i corresponen als anys en què els homes eren majoritaris en la plantilla i també perquè hi ha més complements que es paguen en les àrees més masculinitzades, com la d’operaris. Es publicarà cada any aquest indicador per veure com s’evoluciona i també es faran auditories dels llocs de treball per valorar que hi hagi criteris equitatius. També es pretén que els càrrecs de responsabilitat estiguin ocupats en un 45% per dones, un objectiu del qual s’està ben a prop.

Pel que fa a la conciliació i la corresponsabilitat, el que es vol és “equiparar les hores de permís que fan servir homes i dones” perquè actualment hi ha el doble de dones que d’homes que s’acullen als permisos dels quals poden gaudir. A més, es vol reduir en un 5% les hores que sobrepassen la jornada laboral. En aquest sentit, es farà molta comunicació entre el personal perquè tothom estigui assabentat d’aquesta possibilitat de gaudir de permisos, una incidència que també es farà en el cas del protocol d’assetjament, ja que s’ha vist que malgrat fa un parell d’anys que és efectiu encara no és prou conegut.

Quant a la comunicació, també es vol incidir en valorar els llocs de treball feminitzats, com poden ser els d’atenció al públic, no només en l’àmbit extren sinó també intern i es pretén també que el 40% de les notícies sobre FEDA tinguin presència de dones, per tal de trencar estereotips.

Tal com s’ha esmentat, es continuarà treballant per a la prevenció de l’assetjament i en el cas de la salut laboral es vol aplicar la perspectiva de gènere perquè les polítiques de prevenció han estat “històricament” més relacionades amb els homes.

FEDA ha estat ‘pionera’ en la implementació de polítiques d’igualtat i algunes empreses han contactat amb ells per veure com han procedit. Moles ha volgut enviar “un missatge de treure la por” i ha destacat que a la companyia les accions prèvies ja han suposat un “canvi de visió” de la plantilla envers certs temes, com l’assetjament, i ha incidit en el fet que “són coses que la societat ha d’interioritzar”.

Interconnexió elèctrica
D’altra banda, i quant a l’acord internacional per iniciar els treballs per a l’establiment de la nova interconnexió elèctrica entre Espanya i Andorra que el cap de Govern, Xavier Espot, i el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, van tractar aquest dimarts passat, Moles ha manifestat que no disposen del projecte final i ha recordat que en el seu moment es va parlar d’un projecte d’uns 15 milions, malgrat que ha reconegut que ara la xifra “possiblement” serà “una mica més”. Ha manifestat que no compta amb informació “concreta” ni “tancada” al respecte i que, per tant, ara caldrà veure el cost, el finançament i els terminis d’aquest projecte que ha de reforçar les infraestructures ja existents i garantir el subministrament energètic del país.

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play