menu Home
Andorra

AV.- Sant Julià acompanyarà a Domi Trastoy en l’ascens al Kanchenjunga

Ràdio Valira | 6 d'abril de 2023

Sant Julià de Lòria.- El comú de Sant Julià de Lòria acompanyarà a l’alpinista Domi Trastoy en l’ascens al Kanchenjunga, un cim de 8.568 metres d’altura. Així ho han explicat avui, des de la Sala Sergi Mas de casa comuna, la cònsol menor de la parròquia, Mireia Codina i el mateix Trastoy. “Volem estar al costat del Domi i també del Gonzalo, que intentaran fer aquest ascens sense oxigen” ha explicat Codina.

En aquest sentit, la corporació farà una aportació de 1.500 euros. “Nosaltres, com a Vila Europea de l’Esport, no podíem sinó estar al costat d’un lauredià que vol fer aquesta empresa” ha dit la cònsol menor. “Ells, durant l’ascensió, faran un documental i el tindrem present en les jornades de tardor de salut i benestar” ha posat en valor la dirigent laurediana. Durant l’expedició, Trastoy lluirà els colors de laurèdia i en el cim mostrarà la bandera de la parròquia i de Vila Europea.

Per la seva part, Trastoy ha volgut “agrair la col·laboració del comú i de tots els patrocinadors”. “Estem parlant de la tercera muntanya del món i és una de les més difícils. Ens trobarem que hi haurà molt poca gent i ens tocarà posar corda, obrir traça… i per aquest motiu encara tenim més ganes d’anar-hi” ha dit l’alpinista. “Marxem amb moltes ganes de començar aquest repte que comença dilluns, que volem a Katmandú. A partir d’aquí comença el trekking d’aquest que és el vuitmil que està més a l’oest i sempre està més sol”. Quant a les condicions climàtiques ha dit que “no estan sent fàcils; apunta al fet que hi haurà molta neu i ens nevarà força el que farà que sigui tot més difícil encara”.

Sobre el repte, l’alpinista ha dit que “obrir traça tu a trobar-t’ho tot fet canvia moltíssim. Aquests són els reptes que em motiven. Nosaltres tenim la sort de poder-ho fer així i no en una muntanya més comercial on t’ho trobes tot fet. Aquest cim és molt difícil i per això aquest ascens no té la part més turística”. “Aquesta és una ascensió que tira endarrere als qui no són alpinistes” ha dit Trastoy. La ruta que seguirà l’expedició farà l’atac a cim a través del Nepal, malgrat que la muntanya té dos vessants, la segona per l’Índia. “En un escenari ideal faríem cim el 10 de maig” ha indicat Trastoy.

L’estratègia amb la qual s’atacarà a cim serà a partir del camp quatre. “La part més tècnica és el tram final, i per això és important poder arrencar des del camp quatre que està a 7.600 metres” ha dit l’alpinista, que ha afegit que, “en el descens, intentarem anar el més a baix possible. Si podem, arribarem fins al camp base, però en aquesta ocasió no serà fàcil perquè hi ha tres quilòmetres des del cim”. Trastoy ha admès que “és una de les vegades que estic més nerviós per afrontar una expedició d’aquestes característiques”.

ANA


 • Ara en directe
 • PROPERAMENT • cover play_circle_filled

  Ràdio Valira
  La ràdio d'aquí

 • play_circle_filled

  RAC1
  Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play