menu Home
AndorraEconomiaEsports

L’impacte directe dels Mundials d’esquí alpí seria de l’1% del PIB del país

Ràdio Valira | 10 de gener de 2024

Organitzar els Mundials d’esquí alpí del 2029 deixaria un impacte econòmic positiu directe d’entorn de l’1% del PIB del país. Així ho ha afirmat tant el cònsol major de Canillo i president de Grandvalira-Ensisa, Jordi Alcobé, durant la compareixença feta per ell mateix i el director general de la candidatura, David Hidalgo, davant la comissió de Cultura i Esports del Consell General. Prenent com a referència el producte interior brut del 2022, el darrer calculat que és de 2.798,8 milions d’euros, això suposaria un impacte positiu directe d’uns 28 milions d’euros. Això sense tenir en compte els indirectes de caire reputacional o en hores d’emissió per canals de televisió de primer nivell d’àmbit mundial.

“Nosaltres no hem vingut a aquesta compareixença a demanar diners, i això sempre fa que tot sigui més fàcil d’explicar” ha dit Hidalgo, que ha recordat que tot el finançament dels Mundials, en cas de ser Andorra escollida com a seu, ve directament de la mateixa competició. “La FIS aporta 50 milions d’euros, que és una xifra més que suficient per poder organitzar un esdeveniment d’aquestes característiques” ha dit el CEO de la competició, que ha presentat un pressupost d’encara no 49 milions d’euros, deixant de marge un milió per a possibles contingències. En la mateixa línia, ha afegit que “aquesta xifra, especialment la d’ingressos, es pot veure incrementada per la via del marxandatge i la venda d’entrades”.

La candidatura, que ha rebut el suport dels consellers generals de les diferents formacions que conformen l’arc parlamentari, ha apuntat que “creiem que és el nostre moment; de la negativa en rebre els Mundials del 2027 n’hem sortit molt reforçats i hem pogut corregir aquelles mancances que hi podien haver”. Hidalgo s’ha mostrat optimista i ha reblat que “si fossin els tècnics els que voten, ho tindríem molt bé perquè la valoració que ens han fet és realment molt bona, però ho fa el consell de la FIS i aquí és on hem de treballar fort i fer lobby per tal de poder portar els vots cap a Andorra i fer-los veure que la nostra és la millor opció”.

En aquest sentit, el ministeri d’Afers Exteriors anirà de la mà de la candidatura i, per la via diplomàtica, treballarà per persuadir els consellers explicant el projecte del Principat i fent referència a aquell tret diferencial que té Andorra i no tenen ni Val Gardena (Itàlia), ni Narvik (Noruega); el fet de comptar amb un país sencer darrere, com així s’ha escenificat en la compareixença feta aquesta tarda. Un altre dels punts cabdals de la proposta que lidera Grandvalira és el fet de disposar dels principals nuclis de població del país pràcticament a peu de pistes. “Aquesta realitat ens fa poder ser molt forts, especialment, en allò que els americans anomenen sportainment, que són totes aquelles activitats paral·lels a la competició i que fan que l’experiència dels visitants que tinguem aquells dies sigui completa” ha dit Hidalgo, que ha afegit que “hem preparat una trentena d’experiències diferents perquè no viuran el Mundial igual una família que un grup d’amics; i tots ells han de trobar el seu espai”.

Un pla especial de mobilitat
Garantir els desplaçaments pel país i evitar el col·lapse a les carreteres, és un dels principals cavalls de batalla de la candidatura. En aquest sentit, Hidalgo ha explicat que “és quelcom amb què estem treballant i el que volem és que el cotxe privat es quedi a casa”. El CEO de la candidatura ha comentat que “treballarem de la mateixa manera que ho vam fer durant les passades finals de la Copa del Món, utilitzant pàrquings dissuasoris en diferents punts de país i emprant busos llançadora que siguin totalment gratuïts per arribar a l’esdeveniment”. “Quan els visitants veuen que tothom usa el mateix servei i que no hi haurà col·lapse, és quan realment s’aconsegueix el fet que el cotxe privat es quedi a casa” ha dit, tot recordant l’experiència del març de l’any passat. Així doncs, el pla preveu punts de servei des de Canillo fins la capital per tal de poder aparcar, i també al Pas de la Casa. Hidalgo s’ha mostrat convençut que “el moviment de les prop de 10.000 persones diàries que provoca el Mundial, no ha d’afectar al dia a dia del país”.

La capacitat hotelera és un altre dels punts forts de la candidatura. Amb la previsió que al llarg dels quinze dies es contractin més de 50.000 nits d’hotel, Hidalgo ha manifestat que “per tal de poder facilitar el moviment, crearem un sistema de tres corones on concentrar els allotjaments. En la primera hi haurà els esportistes i els seus equips i delegacions; en la segona hi haurà allotjada la premsa, mentre que la tercera, la més pròxima al centre del país, serà la que anirà destinada als aficionats”. A més a més, ha recordat que “treballem conjuntament amb el Govern en matèria de voluntariat i estimem que hi puguin haver un total de 700 voluntaris”. La resolució de tot plegat es viurà el 4 de juny, a la capital de Finlàndia, on es farà la votació definitiva entre Val Gardena, Narvik i Andorra.




  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play