menu Home
AndorraEsportsGeneralmeteo

Nova exposició col·lectiva entre el Thyssen i l’escola d’art d’Andorra la Vella

Ràdio Valira | 30 de novembre de 2023

L’escola d’art del comú d’Andorra la Vella i el Museu Carmen Thyssen Andorra s’embranquen, per quart any consecutiu, en un nou projecte artístic i col·laboratiu perquè els alumnes tinguin el seu espai de creació i exposició al museu. La proposta s’anomena ‘PIXELKHRÔM’, i planteja una mostra en la qual participaran de forma conjunta els estudiants de l’escola per tal de crear una obra inspirada en l’exposició temporal ‘KHRÔMA. L’univers emocional del color’.

La proposta de l’escola d’art va més enllà del caràcter emocional del color, en el qual se centra l’exposició temporal del museu, i pretén incidir en l’aspecte lúdic. Des d’aquesta perspectiva s’ha volgut trencar amb l’obra individual, de manera que la proposta de cada alumne formarà part de l’exposició, esdevenint un píxel cromàtic, fusionant-se per crear una obra global. La cap de l’escola d’art, Neus Mola, explica que aquest any, l’exposició s’ha concebut “des d’una mirada totalment juganera, amb una voluntat transgressora i sobrepassant els límits”. Sobretot, puntualitza, pel fet que el visitant podrà “tocar les obres i, fins i tot, canviar-les de lloc. Serà partícip de la composició final de l’obra”.

Com cada any, els alumnes s’han inspirat en una de les obres de l’exposició temporal amb dues premisses: el format 20×20 cm i el dominant d’un color, obert a totes les disciplines artístiques. Així, es podrà trobar a l’exposició pintura, fotografia, gravat, esmalt, ceràmica, marqueteria i joieria. L’objectiu és que la varietat de tècniques enriqueixin els quatre panells pixelats de color que conformen la mostra dels alumnes.

La cap de projectes del Museu Carmen Thyssen Andorra, Teresa Areny, recalca la importància de crear lligams i sinergies entre entitats que fomentin l’art, “en aquest projecte concret amb l’escola d’art obrim les portes als alumnes perquè creïn les seves interpretacions artístiques i després oferir un espai per poder-les mostrar, amb la voluntat que el museu sigui un espai viu on tothom té cabuda”.

L’obra global es podrà veure en una doble exposició. En primer lloc, des d’aquest dimecres, 29 de novembre, i fins al 21 de desembre al vestíbul del centre cultural la Llacuna i, posteriorment, al vestíbul del Museu Carmen Thyssen Andorra, del 22 de desembre al 7 de gener.

La col·laboració entre les dues entitats s’inicia el 2020 amb ‘Reinterpretant Tappert’ inspirada amb l’obra ‘Variété’ de Georg Tappert, que formava part de l’exposició temporal ‘Influencers en l’art. De Van Goyen al Pop Art’. El 2021 es va presentar el projecte ‘Paisatge en risc’ amb una visió crítica del nostre paisatge natural i contraposant-lo al paisatge idíl·lic que mostrava l’exposició ‘Talents amb denominació d’origen. De Rigalt a Puigdengolas’. Per últim, l’any passat es va realitzar ‘Desfragmentar per crear’, una recreació d’un fragment extret d’una obra escollida de l’exposició ‘Made in Paris. La generació de Matisse, Lagar i Foujita’, on el fragment interpretat i l’original s’emmirallaven en una dialèctica visual.

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play