menu Home
AndorraGeneralPóliticaSocietat

S’aprova la llei de la pròrroga dels lloguers per 3 anys

Ràdio Valira | 29 de novembre de 2023

La voluntat de consens entre majoria i oposició per tirar endavant accions per solventar la problemàtica de l’habitatge ha quedat palesa aquest dimarts amb l’aprovació per assentiment de la llei que prorroga els lloguers. Malgrat admetre que és una llei que evidentment no satisfà tothom, tant des del Consell General com des del Govern s’ha coincidit a assenyalar que protegeix els llogaters i dona marge perquè en els tres anys que els contractes hauran de ser prorrogats es pugui treballar per posar al mercat habitatges de lloguer a preu assequible gràcies a un parc públic, a la col·laboració publicoprivada o al fet que es facin aflorar habitatges que ara estan buits.

Tal com ha recordat la consellera demòcrata Meritxell López, la intervenció no es pot perpetuar en el temps de forma indefinida, però s’ha considerat que tres anys hauria de ser temps suficient, per exemple, perquè el Govern posi al mercat 300 habitatges públics. Ha recordat que els contractes vençuts es prorroguen tres anys, que els vigents signats després del 2019 també es prorroguen fins al 2027 i que s’estableixen topalls per als increments. Així, els pisos que estiguin per sobre dels 8 euros per metre quadrat no es podran apujar, mentre que els que estiguin entre 7 i 8 euros es podran incrementar un 4%. Pel que fa als que se situïn entre els 6 i els 7 euros podran augmentar-se de l’IPC i els que costin menys de 6 euros per metre quadrats es podran apujar de l’IPC més el 4%. També s’ha acordat que entre el 2025 i el 2027 els pisos de lloguer es puguin augmentar d’acord amb l’IPC sempre que aquest no sigui molt elevat, una mesura que es revisarà, tal com ha destacat López. A més, es prolonga la pròrroga per a nous habitatges d’ús turístic fins al setembre del 2025 i s’augmenta l’impost per als pisos buits.

La ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, ha valorat que en el treball en comissió aquesta llei s’hagi “millorat” i ha celebrat que s’hagi fet un “exercici de responsabilitat política” tot incidint que el text dona “tranquil·litat i estabilitat”. Així, ha defensat que es protegeixi l’arrendatari amb una pròrroga que va “més enllà d’un any” a canvi “d’una puja moderada de les rendes més baixes”.

Des dels grups parlamentaris de l’oposició s’ha valorat la voluntat de diàleg mostrada per la majoria i també per la titular d’Habitatge i s’ha incidit en la necessitat que aquests tres anys s’aprofitin per tirar endavant mesures per pal·liar la problemàtica de l’habitatge. Així, la presidenta del grup parlamentari d’Andorra Endavant, Carine Montaner, ha destacat que en aquests tres anys s’hauria “d’actuar en l’àmbit polític” per comptar amb un parc públic, per “frenar l’especulació”, per fer aflorar els pisos buits, per regular els pisos d’ús turístic, per dinamitzar els fons publicoprivats, per “lluitar contra les empreses pantalla” o per impulsar el registre de la propietat i tirar endavant un índex de referència. Montaner, igual que la presidenta suplent del grup parlamentari socialdemòcrata, Susanna Vela, han destacat que s’hagin acceptat qüestions que plantejaven. En aquest sentit, Vela ha celebrat que s’hagi donat el “canvi de timó del Govern” que reclamaven “des de feia dues legislatures” i ha destacat que esperen que ara hi hagi “celeritat” per tirar endavant polítiques d’habitatge de manera global. Al seu torn, el president del grup parlamentari de Concòrdia, Cerni Escalé, ha destacat que és “una bona llei” (malgrat qüestions com que els topalls als preus de l’habitatge haurien d’haver-se beneficiat de “variables”) i que l’única “nota negativa és que arriba una mica tard”. “Pensàvem que no tindríem prou marge de maniobra” ha remarcat, posant en relleu el fet que no presentessin esmenes i ha admès que aquella “percepció” que van tenir “no era correcta” i que, per tant, se n'”alegra”. Ha manifestat que ara el que cal és “actuar de manera contundent i energètica” per assegurar que arribin al mercat pisos a preus assequible i hi hagi un major parc públic. Així, ha reclamat “mesures molt decidides” sobre la inversió estrangera, per augmentar la inversió pública en habitatge i també per augmentar les plusvàlues i ha reclamat que això es faci a un “ritme àgil”. A l’últim, el conseller general no adscrit, Víctor Pintos, ha advocat per una “progressiva desintervenció” i que es faci “de forma quirúrgica”.

Noves màquines diagnòstiques per al SAAS

D’altra banda, el Consell General ha aprovat per assentiment un suplement de crèdit perquè el SAAS pugui adquirir un mamògraf i un TAC valorats, respectivament, en 450.000 euros i en 900.000 euros, tal com ha comentat la ministra de Salut, Helena Mas, que ha destacat que en els dos casos aquests aparells serveixen per substituir els actuals que ja han finalitzat la seva vida útil i a més suposa la substitució per ginys “punters” per assegurar la “màxima qualitat, seguretat i eficiència en l’abordatge precoç i integral de malalties”. En aquest sentit, en el cas del mamògraf ha destacat que millora la precisió de les proves i disminueix la seva taxa de repetició en un 40% així com que incideix en la detecció precoç i suposa una radiació inferior que l’actual màquina. També suposarà una menor radiació el nou aparell de TAC que permetrà una millor detecció i caracterització de les lesions, d’una manera més precoç i acurada.

Des del grup parlamentari socialdemòcrata, Vela ha destacat que malgrat donar suport a la compra es demana una major previsió i “no esperar que els aparells arribin al final de la vida útil”. Al seu torn, la presidenta suplent d’Andorra Endavant, Noemí Amador, ha demanat més precisió sobre els aparells, per tenir més informació sobre la important partida que es destina a la compra d’aquestes màquines. Des de Concòrdia, Maria Àngels Aché ha destacat que és “cabdal” disposar d’aquests dos aparells, però ha demanat també anticipació, sabent quina és la vida útil dels aparells per “no entorpir” el bon funcionament del servei. A l’últim, el president suplent de Ciutadans Compromesos, Manuel Linares, ha defensat la importància d’aquesta inversió. La ministra ha respost que hi ha un servei que analitza l’obsolescència dels equipaments i ja treballa en aquesta previsió.
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play