menu Home
AndorraEsports

Superar-se a un mateix per encarar reptes futurs

Ràdio Valira | 30 d'octubre de 2023

Andorra la Vella.- Passar 500 dies en una cova, sola i sense comunicació amb l’exterior excepte en cas d’extrema urgència. Aquesta és l’experiència que de manera voluntària va voler viure l’esportista professional Beatriz Flamini, una apassionada dels esports extrems de muntanya des de fa més de 10 anys que es va proposar el repte de superar els seus límits físics i mentals abans de posar rumb cap a una nova expedició en solitari a Mongòlia. Va començar l’aïllament el 20 de novembre del 2021 i va sortir el 14 d’abril del 2022 amb un rècord mundial sota el braç, malgrat que el reconeixement públic, assegura, és el que menys li importa.

El testimoni de Flamini, de fet, va ser l’encarregat de donar el tret de sortida del cicle ‘El teler daurat’, una iniciativa d’Aumentium en el marc de l’Speakers’Corner de l’hotel Roc Blanc que té com a objectiu abordar històries personals i professionals al voltant de l’emprenedoria. Durant la seva ponència, l’esportista va posar sobre la taula la importància de la força mental i la perseverança davant situacions extremes.

En el seu relat, Flamini explica les reaccions i sensacions que va tenir el seu cos a l’hora d’entrar en una cova a les fosques i durant un llarg període de temps. Indica que, de fet, assolir aquest repte era donar compliment a un objectiu que de petita va escriure en un quadern i també manifesta que l’experiència li ha servit de gran ajuda per tal d’abordar els reptes futurs, especialment pel que fa a potenciar la seva fortalesa mental.

Durant els 17 mesos en què va ser dins la cova, sense llum natural ni cap referència de temps, l’esportista explica que es va dedicar a llegir, escriure, dibuixar i teixir. També exposa que duia música per posar-la en aquells moments en què el cos arribés al seu límit, tot i que només va succeir en dues ocasions al llarg de tot el repte. A més, es gravava a si mateixa i enviava a la productora petits vídeos, dibuixos i textos de poesia i contes per explicar com avançava el procés d’aïllament.

Flamini va ser capaç de viure de manera autosuficient durant els 500 dies, això sí, sempre amb el suport d’un equip tècnic extern, que la va haver de treure de la cova durant una setmana abans d’arribar als 300 dies a conseqüència d’un risc per a la seva integritat física. L’esportista disposava d’un router que li permetia connectar-se a internet a través d’un ordinador que només podia fer servir per fer els tests per als estudis cognitius posteriors. Una fallada tècnica en l’aparell, però, va deixar inhabilitat el botó d’emergència, per la qual cosa van decidir treure-la. Durant aquesta setmana es va mantenir aïllada en una botiga base fins que va poder tornar a la cova.

Per tal de superar el repte, Flamini manifesta que va ser clau “no deixar-me envair per les emocions negatives”. Assegura que en cap moment va tenir la idea de sortir de la cova, ja que l’objectiu que cercava anava més enllà d’un simple rècord. Una vegada fora, reconeix que la primera vegada que va tenir un mirall al davant va ser impactant i, de fet, explica que han hagut de passar mesos fins que s’hagi pogut tornar a reconèixer.

ANA
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play