menu Home
Andorra

Espot assegura que té la meitat del Govern decidit i garanteix la paritat

Ràdio Valira | 24 d'abril de 2023

Andorra la Vella.- Xavier Espot ja té decidits la meitat dels dotze ministres que conformaran el proper Govern. Així ho ha assegurat aquest diumenge durant la seva visita a la fira de Sant Jordi d’Andorra la Vella i ha afirmat, a més, que hi haurà paritat en el proper executiu, per la qual cosa seran sis homes i sis dones qui governaran el país durant els propers quatre anys. Malgrat aquest anunci, el cap de Govern en funcions no ha volgut avançar més detalls, assegurant que “s’ha d’anar a poc a poc i amb bona lletra” i, per tant, abans d’anunciar de manera definitiva el proper Govern, cal determinar els membres de la Sindicatura, constituir el Consell General i els grups parlamentaris, i després els ministres, els secretaris d’Estat i els càrrecs de relació especial, per la qual cosa “encara queda molta teca per endavant”. Pel que fa al gabinet ministerial, ha apuntat que “la meitat ja els sé”, però, tot i això, no ha volgut avançar noms perquè “no volem treure protagonisme al Consell en aquesta primera etapa legislativa”.

En resposta als mitjans de comunicació, també s’ha pronunciat sobre la participació en el Govern d’Acció i Liberals. En aquest sentit, ha dit que “la idea mai ha estat fer un executiu només de DA, ja que una de les bondats del nostre projecte polític és que tenir el carnet del partit no és un requisit suficient per accedir a un càrrec institucional ni a l’hora de ser ministre”. Així doncs, ha posat en relleu que la voluntat és que qui entri a formar part del Govern “tingui una proximitat a la nostra formació política”, malgrat que el més important és que la persona escollida tingui la capacitació tècnica suficient “i sigui la millor persona disponible en aquell moment per ocupar aquell càrrec”. Des d’aquest punt de vista, per tant, “a ningú se li escapa que el Govern no estarà conformat només per afiliats o simpatitzants de Demòcrates”, però també està clar que “defugirem de les quotes de partit”.

És per aquest motiu que “si resulta que hi ha una persona de l’àmbit d’Acció o Liberals que compleixi amb aquests requisits jo no ho veig amb mals ulls, independentment de les decisions que els partits puguin adreçar als seus militants”. En el cas de Liberals, “ja han dit que no volen formar part del Govern” i, per tant, “crec que serà complicat que hi hagi algun ministre liberal”, tot i que si es dona el cas, “jo no m’oposaré”. Quant a Acció, “segurament és més fàcil en el sentit que ells ja han dit que volen participar de la governabilitat i integrar-se al grup parlamentari de DA, però tampoc hi ha cap exigència específica que hagin de tenir 1 o 2 ministres”. En aquest cas, però, ha recordat que Judith Pallarés ja ha manifestat obertament no voler formar part del proper executiu.

Preguntat sobre l’anunci de Jaume Bartumeu d’abandonar la presidència de Progressistes-SDP i retirar-se de la primera línia política, Espot ha manifestat que “és la decisió que tocava”. “Jo crec que els mals resultats assolits demanen assumir responsabilitats. Això és una decisió molt personal i molt interna de la seva formació, però em sembla la conseqüència lògica del resultat electoral”. En la mateixa línia s’ha referit a la situació de Liberals: “Crec que ells també estan fent el seu propi procés de reflexió i crec que els pertoca a ells valorar com han d’orientar el partit”. Espot ha recordat que “Cabanes ja va dir que faria aquest procés de reflexió i refundació, i estic convençut que així ho faran”.

En relació amb les negociacions amb Liberals després de les eleccions, Espot ha indicat que “la nostra oferta era raonable, ponderada i adequada als resultats i difícilment podíem fer una oferta millor, però per part d’ells entenc que dins del procés de refundació la forma que ells consideren de seguir diferenciant-se és, justament, no fent oposició, però no integrant-se fins a la majoria parlamentària de DA”.

ANA

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play