menu Home
Salut

Andorra inicia les donacions de còrnia amb un nou conveni sanitari

Ingrid Monreal | 16 de maig de 2025

Andorra ja pot recollir teixits de còrnia de persones difuntes per ser trasplantats; una fita històrica per al sistema sanitari del país. L’impuls definitiu ha estat la signatura d’un conveni entre Govern, el SAAS, l’Hospital Clínic de Barcelona i el Banc de Sang i Teixits de Catalunya, que permetrà que aquestes membranes es puguin extreure i enviar a Catalunya per ser processades i reutilitzades per restaurar la visió de persones que l’han perduda.

La ministra de Salut, Helena Mas, ha destacat que aquest és un primer pas clau per encarar donacions més complexes, com les de teixits ossis, tendons o, en un futur, d’òrgans.

“És un programa de gran rellevància per l’impacte que té per a les persones perquè permet restaurar totalment o parcialment la visó de determinades persones”, ha valorat Mas. La ministra ha assegurat que hi havia una demanda alta per part de la societat. De moment, s’espera poder efectuar entre 10 i 20 donacions anuals.

El procés d’extracció és relativament senzill i no requereix equipament mèdic altament especialitzat ni compatibilitat sanguínia entre donant i receptor. A més, la còrnia pot conservar-se durant hores i això dona marge operatiu sense urgències extremes.

Segons ha explicat la secretària d’Estat de Salut, Cristina Pérez, la còrnia és el teixit que s’aprofita per als trasplantaments amb més èxit actualment, ja que permet una restauració parcial o total de la visió en pacients amb afectacions greus.

Ha puntualitzat també que el marge d’edat per ser donant és ampli —de 2 a 85 anys—, tot i que caldrà valorar cas per cas segons la qualitat del teixit. Malalties com l’hepatitis, el VIH o certs tumors en limiten la viabilitat.

El circuit d’extracció arrenca un cop confirmada la defunció i després d’una entrevista amb la família per obtenir el seu consentiment. Per defecte, tothom és donant a menys que s’hi hagi oposat expressament o ho faci la família.

Val a dir que l’extracció no deixa cap marca visible, ja que la còrnia extreta es substitueix per una lent, i no interfereix amb els ritmes habituals de la tramitació funerària.

Written by Ingrid Monreal





  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play