menu Home
AndorraPóliticaSocietat

Sant Julià cessa les aportacions econòmiques a Naturland i destina 5,5 milions d’euros al centre cultural

Ràdio Valira | 18 d'abril de 2024

La sessió de comú de Sant Julià de Lòria celebrada aquest dijous ha servit per tancar els comptes del 2023 i aprovar el pressupost pels pròxims quatre anys. En aquest sentit, el comú ha presentat un pressupost per aquest any de 24,2 milions d’euros, el que representa un increment de l’11,77% respecte a l’any anterior. De manera més detallada, en referència a les despeses, s’ha ressaltat principalment el cessament, per primera vegada, de les aportacions econòmiques per part del comú a la societat Camprabassa, SA, que explota Naturland.

Originalment, s’havia establert un pla financer amb la societat, que implicava reduir gradualment el préstec fins a arribar a 0 euros l’any 2026. L’objectiu és que l’empresa “pugui funcionar sense aquestes aportacions”, ha destacat el cònsol major, Cerni Cairat, durant la sessió de comú. En contrapartida, el comú ha avalat un augment de 500.000 euros de la línia de crèdit per a despeses corrents i un milió d’euros per a despeses d’inversió, considerant que aquests afecten en l’endeutament del comú lauredià.

D’aquesta manera, el cònsol major lauredià ha explicat que gràcies al cessament de les aportacions econòmiques, el comú disposarà de més recursos “per a invertir en altres projectes” i, sobretot, “reduir l’endeutament de la societat envers el comú”. En el capítol de despeses, es destaquen les principals inversions, que sumen un total de 9,3 milions d’euros, en les que s’inclou principalment la contribució de 5,5 milions d’euros pel centre cultural, així com 350.000 euros per a la depuradora de Fontaneda i 300.000 euros per a l’ampliació i rectificació de la carretera de la Rabassa.

Els ingressos pressupostats per al període 2024-2027 es veuen impulsats per l’augment de les taxes, específicament pels impostos sobre edificacions i el cobrament del total corresponent per part de l’asseguradora de l’incident al centre cultural. S’estima que aquest apartat aporti un total de 9 milions d’euros, a més dels 7 milions en transferències corrents i 5,2 milions pels impostos directes i indirectes.

Cairat ha qualificat el pressupost com una “eina viva”, assenyalant que s’avaluaran futures inversions en funció de la capacitat pressupostària i l’evolució econòmica. A més, ha destacat la importància de mantenir “un marge de flexibilitat” per “no comprometre les finances públiques”.

En representació de la minoria, el conseller Josep Majoral ha volgut justificar l’abstenció dels tres consellers, argumentant que és per una discrepància en l’enfocament del pressupost. En concret, ha posat en relleu la disminució de 6,8 milions d’euros en les inversions reals al llarg del mandat, assenyalant que “són quasi dos anys sense invertir”, tenint en compte que “tot el que es fa a la parròquia és pels ciutadans”. En resposta, el conseller de Finances, Joan Malea, ha justificat que aquesta disminució, especialment en el darrer any, té com a objectiu “no perjudicar el següent mandat”.

La sessió de comú també ha servit per aprovar l’ordinació reguladora de la limitació horària de circulació per les carreteres secundàries de camions abocadors. El principal objectiu del comú amb aquesta delimitació és assegurar la seguretat viària i de les infraestructures. Així, es delimitarà l’horari, tant pels abocadors públics i privats, de les 9.30 hores fins a les 16.30 hores, reservant la potestat al comú de modificar l’horari. No obstant això, Majoral ha volgut remarcar que aquesta delimitació horària ha d’anar acompanyada d’una restricció del nombres de camions, “ja que pot generar més volum”.

Finalment, aquest mateix dijous s’ha dut a terme una sessió extraordinària per subhastar l’arrendament de la muntanya de Francolí. La licitació ha iniciat amb el preu de 300 euros, amb la participació dels ramaders Jordi Vicenç i Jordi Ramoneda. L’adjudicació del terreny per al 2024 ha estat pel segon postor, qui ha ofert un preu de 400 euros, més una suma addicional de 25 euros en efectiu per a cobrir les despeses de subhasta.

Futur projecte de deixalleria i magatzems comunals
El cònsol major ha anunciat que de cara al futur, aprofitant la cessió d’una parcel·la de 900 metres quadrats a la zona de la Riberola, es vol instal·lar una deixalleria i uns magatzems comunals. Tot i que Cairat ha destacat que el projecte està en fase d’estudi,”els tècnics comunals han confirmat que es pot desenvolupar durant aquest exercici”. La voluntat del comú és concentrar aquests serveis comunals en un sol punt, ja que actualment el comú “està pagant molts lloguers repartits en molts espais del poble”, segons Cairat.

Pisos tutelats
Així mateix, el cònsol major ha celebrat en la roda de premsa posterior a la sessió de comú la participació del Govern en el projecte dels pisos tutelats, perquè “respon a múltiples necessitats”. En referència a la contribució per part del comú, Cairat ha reiterat que serà en funció de la seva capacitat pressupostària i ha descartat la repartició a mitges, ja que tenen inversions amb un cost elevat com és la reforma del centre cultural. Igualment, el cònsol ha remarcat que la proposta presentada al Govern és perquè puguin fer les aportacions anuals fins a assolir la xifra.

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play