menu Home
AndorraCultura

Cultura impulsa un ajut per a la internacionalització de músics

Ràdio Valira | 15 d'abril de 2024

Un “ajut per acompanyar una carrera”. D’aquesta manera ha definit el cap d’àrea d’Acció Cultural, Joan-Marc Joval, la nova ajuda que el ministeri de Cultura impulsa amb l’objectiu de potenciar “el desenvolupament artístic” i un projecte d’internacionalització que vol ser “una empenta” perquè els músics que ja tenen una trajectòria al darrere puguin fer el pas decisiu per portar el projecte fora de les fronteres d’Andorra, tal com ha posat en relleu la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell. Es tracta d’una nova ajuda que es podrà ja sol·licitar a partir d’aquest dimecres i que compta amb una dotació de 40.000 euros.

Segons ha detallat Bonell, són conscients que han establert unes bases per a aquesta ajuda “exigents” però ha afegit que volen ser “ambiciosos” i per això, entre altres requisits, s’ha fixat que els músics o grups que optin a aquest ajut han de tenir al darrere dos treballs discogràfics de llarga durada (un mínim de set cançons i trenta minuts) i un mínim de 30 concerts fora d’Andorra fets en els darrers tres anys. A més, serà necessari que els artistes hagin residit al país un mínim de cinc anys o bé que sigui un grup integrat majoritàriament per músics residents. En la sol·licitud que hauran de presentar hauran de justificar el currículum artístic; el registre de concerts i gires durant els darrers cinc anys; una comptabilitat detallada dels darrers tres anys i el projecte de professionalització així com el detall de com empraran l’ajut. Les peticions es podran tramitar fins al 17 de maig.

Bonell ha subratllat que l’objectiu d’aquest ajut és “intentar-los ajudar” i que es puguin dedicar “en exclusivitat” als projectes, ja que ha recordat les dificultats que tenen els músics per a la seva internacionalització. Així, ha enumerat que “molts treballen i sortir fora d’Andorra suposa deixar la feina i, per tant, això no és obvi” i a més és una indústria “amb molta competència” i amb uns costos molt elevats. Aquest ajut de 40.000 euros per a un sol projecte s’afegeix a altres propostes centrades en la internacionalització que també ha impulsat el ministeri com la participació en fires i mercats, segons ha incidit Joval, que ha remarcat que aquestes accions serveixen perquè els músics es “formategin” i puguin començar a treballar en aquesta direcció per poder gaudir dels ajuts. Així, ha exposat que dels 90 artistes musicals que hi ha registrats potser aquesta ajuda només podrà arribar a un 10%, però és interessant perquè els que venen al darrere poden anar veient que “hi ha instruments” dels quals poden gaudir per orientar la seva carrera cap a l’exterior. “És una mirada estratègica a mitjà i llarg termini”, ha defensat.

En el mateix sentit, Bonell ha puntualitzat que aquest ajut no serà incompatible amb el programa de subvencions i que de moment s’ha plantejat amb una periodicitat anual, però que en funció de les demandes també s’adaptarà i pot arribar a convocar-se cada dos anys. “Veurem si és realment atractiu i resol el problema que tenen els professionals per sortir d’Andorra”, ha dit la ministra, que ha refermat la intenció del ministeri per treballar per la “professionalització i la internacionalització” dels artistes del país i per continuar consolidant una indústria cultural i ha recordat que aquestes accions, en definitiva, han de servir per “impactar en la imatge cultural internacional del país”.

Altres ajuts per donar suport al teixit cultural
Des del Govern recorden que han donat llum verda a l’atorgament dels ajuts corresponents al 2024 dirigides a diverses associacions del país. Concretament, s’ha aprovat atorgar 13.500 euros a l’Associació d’Editors d’Andorra; 22.000 euros a l’associació Amics dels Orgues de les Valls d’Andorra; i 50.000 euros al Cor dels Petits Cantors del Principat d’Andorra. Tots els ajuts s’adjudiquen en virtut dels convenis signats entre el ministeri encarregat de la cultura i cadascuna de les associacions i entitats, per tal de donar compliment als objectius i a les accions que realitzen anualment les organitzacions per enriquir el teixit cultural del Principat.

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play