menu Home
AndorraSalutSocietat

Garcia destaca la necessitat d’un acord d’associació per fer front al canvi climàtic

Ràdio Valira | 27 de març de 2024

Fer front al canvi climàtic de manera efectiva implica adoptar l’acord d’associació. Així ho ha afirmat aquest dimarts el director d’Energia i Transports, Carles Miquel Garcia, durant la taula rodona ‘L’acció climàtica d’Andorra, en el context internacional. Reptes i oportunitats’ que ha tingut lloc al Fòrum de la Fnac i on també hi ha participat el secretari d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat, David Forné. “El sector del turisme andorrà ja està posant el focus en la pràctica de desestacionalitzar. Ara bé, també hauríem de ser capaços de diversificar el país, i això només passa per un acord d’associació que ens permeti ser més resilients davant els canvis que puguin venir durant les dècades vinents” ha opinat, Garcia.

La taula rodona, moderada per la directora de l’ANA Maria Cucurull, s’ha celebrat amb motiu del Dia mundial de la meteorologia, que va tenir lloc dissabte passat i que enguany s’ha centrat en l’acció climàtica amb la col·laboració de les dades dels serveis meteorològics nacionals. “Hem seleccionat les dades més rellevants en les àrees de transició energètica, transports i mobilitat per abordar els reptes i les oportunitats” ha destacat, Forné. Així doncs, durant el col·loqui els dos ponents han respost preguntes com ara ‘Quin marc i quins instruments internacionals ens han de permetre com a Humanitat donar resposta al gran repte global de l’evolució climàtica’ o ‘Quantes emissions de gasos amb efecte d’hivernacle emet Andorra en relació a la resta de països del món?’.

A més, en el marc del diàleg, Forné ha recordat al públic present les quatre línies estratègiques de la secretaria d’Estat de Transició energètica, Transports i Mobilitat: la transició energètica, el transport públic d’interès general, adaptat competitiu i de qualitat, la mobilitat sostenible i l’acció climàtica cap a la neutralitat de carboni al 2050. “Tenim com a objectiu fer una mobilitat més connectada, amb una gestió eficient del centre nacional del trànsit,i també, abogar per polítiques de mobilitat més sostenibles, com fomentar el fet d’anar a peu i adoptar vehicles de mobilitat personal” ha plantejat, Forné, qui ha assenyalat que aquestes iniciatives “s’han de coordinar amb els comuns”.

Garcia, a més, ha exposat algunes dades rellevants com el fet que l’increment de 1,5 graus centígrads arrribarà deu anys abans del previst o que els efectes del canvi climàtic ja són inevitables o irreversibles. El director d’Energia i Transports ha recordat que Grup Pyrenées ha ofert les seves instal·lacions per aquesta trobada amb l’objectiu de commemorar el Dia Internacional de la Meteorologia i difondre, d’aquesta manera, tot allò que el Govern està duent a terme amb relació a l’emergència climpatica, tant a nivell nacional com a nivell internacional i com està evolucionant el clima tant als Pirineus com a Andorra i també amb relació a un context més internacional.
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play