menu Home
AndorraSocietat

El cos de bombers reivindica més efectius

Ràdio Valira | 12 de març de 2024

El cos de bombers va fer l’any passat un total de 8.911 actuacions, un total que representa una davallada d’un 1,5% respecte al 2022. En aquestes intervencions cal comptar-hi els salvaments amb una gran part dedicada als rescats de muntanya, assistències tècniques, així com formacions, simulacres i entrenaments, i les extincions d’incendis. Aquest últim punt ha registrat una xifra rècord el 2023, i el director, Jordi Farré, ha confirmat que s’han “actuat en més casos, però pot ser menys greus” i que el canvi climàtic pot ser un agreujant, ja que s’han efectuat intervencions en els mesos de “febrer i març” quan en anys anteriors era una casuística improbable.

El detall de l’activitat del cos ha estat presentada pel mateix director en el marc de la celebració del patró del cos, Sant Joan de Déu. Igualment, Farré ha aprofitat el marc de la celebració per fer arribar una petició a les autoritats presents a l’acte, dotar amb més efectius el cos de bombers, ja que “Andorra no és la mateixa de fa deu anys” i “volem anar amb un pas endavant”, ha argumentat. En concret, arran el creixement social que ha patit Andorra i per respondre correctament a les necessitats del país, Farré creu convenient la creació de quinze-vint noves places, “no immediates, sinó en els pròxims quatre a sis anys”. A més, ha exposat l’escassetat de més vehicles assistencials, com a mínim tres, per a la seguretat dels bombers i de la ciutadania.

Per la seva banda, la ministra de Justícia i Interior, Ester Molné, ha aprofitat l’ocasió per agrair als efectius el treball dut a terme durant tot aquest temps. En resposta a les peticions sol·licitades pel director, considera que s’han de “prendre seriosament” i ha promès la revisió de totes les demandes i ha anunciat l’adquisició d’una nova ambulància i un nou camió d’extinció d’incendis. En aquest sentit, Molné ha anunciat un futur conveni amb la Generalitat de Catalunya per a intervenir en les actuacions necessàries en territori del país veí.

Aquest agraïment, també l’ha compartit el cap de Govern, Xavier Espot, que ha afegit que espera la inclusió de més figures femenines en el cos per acomplir amb el pla d’igualtat que s’ha d’implementar i que va adreçat a tots els cossos especials, per així formar un equip “representatiu d’aquesta realitat social”, ha puntualitzat. Altrament, Molné ha concretat que de moment s’està elaborant estudis per tal “d’instaurar protocols contra l’assetjament sexual” i “protocols que afavoreixin la conciliació en la vida laboral i familiar”.

L’acte ha finalitzat amb l’atorgament de diplomes als nous efectius del cos i les medalles pel reconeixement de la trajectòria professionals als efectius que compleixen 15 i 25 anys.

Revisió de les graelles salarials
La revisió de les graelles salarials dels efectius que va sol·licitar el sindicat del cos encara “s’està treballant”, ha confirmat la titular d’Interior. Tanmateix, ha explciat que des de Funció Pública ja es té preparat l’edicte amb el plec de bases per a la “contractació d’una empresa que pugui fer una anàlisi per abans de finals d’any” i així incloure les conclusions en el pressupost del 2025.

En el mateix sentit, Farré ha assegurat que manté una bona relació i un “diàleg fluid i bastant freqüent” amb els sindicats i que de moment no hi ha prevista cap vaga. “Estem treballant braç a braç per materialitzar les reclamacions que ens fan arribar”, ha afegit Farré, fins i tot, hi ha algunes de reivindicacions que” es comparteixen des de la direcció” com la falta de mitjans, materials i la revisió dels salaris.

Publicació del nou reglament de les quotes d’immigració

Quant al nou reglament de les quotes d’immigració, la ministra de Justícia i Interior ha confirmat que els estudis realitzats per estudiar el tema reafirmen i corroboren l’increment de la població. Molné ha incidit que encara s’està estudiant “en quins termes fer” les noves quotes. “Està a caure i abans de finals de març es farà públic el nou reglament”, ha confirmat sobre els terminis.
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play