menu Home
AndorraSalut

Les dones porten una doble càrrega al patir una malaltia mental

Ràdio Valira | 8 de març de 2024

Les dones porten una doble càrrega quan pateixen una malaltia mental. A l’estigma per la patologia se li afegeix el fet de ser dona. “Quan a algú se la diagnostica d’una síndrome depressiva, a la dona se la tendeix a animar, a dir: ‘això no és res, tira endavant, són coses que passen’, a banalitzar una mica”, exposa la directora d’Infermeria del SAAS, Laura Bernada, que contraposa el que passa quan es tracta d’un home, ja que llavors tendim a pensar: “Què li deu haver passat?”, per tant, remarca que davant d’un mateix diagnòstic, en un cas “intentem buscar la justificació de per què deu haver estat, i a l’altre pensem que és res i que ha de tirar endavant”.

La perspectiva de gènere sobre la salut mental és la temàtica que aquest divendres ha centrat la jornada organitzada pel SAAS sota el títol ‘Salut mental i dona: una perspectiva de gènere de les cures’ a iniciativa de la responsable d’infermeria del servei de salut mental, Mariana Camacho, i en la qual diferents professionals han donat la seva visió sobre diferents problemes que poden patir les dones. En aquest sentit, Bernada ha posat en relleu que la dona “té força més raons” per patir problemes mentals, ja que a banda de la càrrega familiar o laboral té la “pressió de controlar-ho tot”, una exigència que ve no només des de la societat sinó de la que s’autoimposen elles mateixes i a més les que les obliga a la perfecció. “Quan lluites contra aquestes coses has de sentir que ets una mala mare, una mala treballadora..”, ha destacat.

Bernada ha incidit en la necessitat que hi hagi “més informació i més formació” i també una major visibilització de problemes que afecten les dones com poden ser les depressions postpart, que pot patir entre un 10 i un 15% de les mares després de donar a llum. Bernada mateixa ha explicat que ella en va patir i que ho va poder gestionar millor perquè coneixia aquesta síndrome, però incideix en el fet que ben segur moltes dones no saben ben bé què fer.

La directora d’Infermeria del SAAS també ha incidit en el fet que segons l’OMS els problemes de salut mental afecten més les dones que els homes i que són també dones les que fan més temptatives de suïcidi. I el problema és que elles són “més vulnerables”, ja que pateixen “múltiples discriminacions”. Bernada també ha volgut emfasitzar el fet que en les societats més igualitàries hi ha menys problemes de salut mental entre les dones i, per tant, al repte de la igualtat s’hi suma la lluita contra la desestigmatització dels problemes de salut mental. A més, ha volgut també alertar sobre com la problemàtica dels trastorns mentals afecta cada vegada més els i les joves.
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play