menu Home
AndorraSalutSocietat

El SIAD ha atés a 35 dones durant el 2023

Ràdio Valira | 7 de març de 2024

El servei integral d’atenció a la dona (SIAD) va atendre el 2023 un total de 35 dones. Així ho han explicat la secretària d’Estat de Salut, Cristina Pérez, i la llevadora referent del servei, Noemí Morell, que ha concretat que “el 83% han sigut principalment per informació i interrupció voluntària de l’embaràs”, i ho han fet per via telefònica, correu electrònic i presencialment als centres de salut primària (CAP). Igualment, la mitjana d’edat de les dones que s’han assistit és de 27 anys i majoritàriament de nacionalitat andorrana. A més, s’afegeixen una trentena de dones més que han acudit per sol·licitar la concepció d’emergència que s’ofereixen de manera gratuïta als CAP. En aquest sentit, la llevadora del SIAD ha puntualitzat que “el 80% dels motius ha estat per ruptura del preservatiu i la resta per no ús de cap mètode anticonceptiu”.

Per la seva part, la secretària d’Estat de Salut ha anunciat l’elaboració d’un pla de salut sexual i reproductiva durant aquesta legislatura amb la voluntat d’expandir les activitats divulgatives a càrrec del SIAD. El principal objectiu és tractar temes sobre “la prevenció, promoció i atenció en tots els cicles reproductius de les dones, no només en la fase fèrtil, sinó en la fase de la pubertat i el climateri”, ha explicat Pérez. Tanmateix, el pla té en compte a tota la ciutadania, tant dones com homes, amb altres temàtiques que es tractaran a llarg termini. Així, les activitats es diversificaran en xerrades i sessions formatives efectuades per experts en salut sexual, i que no solament aniran destinades a la població, sinó també a professionals i altres agents interessants en la temàtica. La primera conferència està prevista per al  20 de març i comptarà amb la col·laboració del SAAS i se centrarà exclusivament en la menopausa.

De la mateixa manera, el pla també es focalitzarà en les malalties i infeccions de transmissió sexual amb l’objectiu d’estudiar les necessitats de la població perquè puguin tenir un punt o metge de referència per a la detecció de qualsevol MTS. Pérez ha comentat que la incidència sobre el tema ve donat per la seva complexitat i perquè “les xifres ens diuen de fer molt èmfasi”. Si més no, actualment els CAP disposen de tests ràpids per al diagnòstic, però es vol fer una valoració més exhaustiva per conèixer “quines proves són d’ús ràpid i quines no, i quines necessiten d’acompanyament mèdic”, ha explicat Pérez.

Legalització de l’avortament a Andorra
La intenció del Govern és aconseguir la despenalització l’avortament al país abans del final de la legislatura. Si es converteix en una realitat, la secretària d’Estat de Salut ha aclarit que el SIAD “no canviarà la seva estructura”, però sí que podrà oferir la derivació a diferents centres per a la interrupció de l’embaràs. Actualment, només ofereix el servei d’informació i acompanyament, ja que no disposa de cap conveni.
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play