menu Home
AndorraCultura

Quatre músics andorrans creen la banda sonora de la nova exposició del Thyssen

Ràdio Valira | 20 de febrer de 2024

Els quatre músics andorrans Kik Barroc, Lluís Casahuga, Laura Garcia i Lluís Cartes, creadors de la banda sonora de la nova exposició que acull el Museu Carmen Thyssen ‘Sons. Analogies musicals a la pintura’, han participat activament en la inauguració oficial de la mostra d’aquest dimarts. Una exposició en la qual són protagonistes indirectes, ja que proposa transcendir la dimensió visual dels quadres a través de la incorporació d’una experiència sonora que ells mateixos han creat per a l’ocasió. “A l’hora de concebre l’exposició, per a mi era important que l’espectador sentís la veu d’aquests compositors andorrans” ha assenyalat la comissària de l’exposició, Pilar Giró, durant la presentació de la mostra, que ha comptat amb la presència dels músics en qüestió, el patró, Guillermo Cervera, i la cap de projectes, Teresa Areny. “Penso que és una manera d’interpel·lar l’art del XIX o de mitjans del XX a través d’una mirada contemporània. En aquest cas, la dels compositors andorrans” ha afegit.

En aquest sentit, cada obra de l’exposició, a més de detallar l’autor, incorpora a la seva llegenda un número que correspon a un tema musical, i que el visitant pot escoltar a través de l’audioguia. “Penso que hi ha moltes maneres de veure, viure i mirar un quadre” ha destacat, Giró. “És crucial recordar que una obra no parla només del passat, també pot servir per prendre consciència del present” ha subratllat la comissària mentre insistia en el fet que “és important posar en diàleg el llenguatge musical amb el llenguatge plàstic per aproximar-se al visitant de manera diferent”.

La mostra, conformada per un total de 31 peces, està dividida en vuit seccions diferents -composició, cadència, compàs, moviment, polifonia, acústica, acord i harmonia- i compta amb quadres d’artistes com Ramon Casas, César Paternoso, Antoni Tàpies, Maria Girona o Jeanna Maria Charlotta Bauck. “Per a mi, es tracta d’una exposició eclèctica, polièdrica, transversal i sinestèsica” ha apuntat, Giró. “A través d’aquests elements, podem experimentar diverses mirades, diferents estils i diferents diàlegs” ha afegit, la comissària.

De fet, tal com ha comentat Areny, es tracta de la quarta edició que la Fundació ONCA treballa conjuntament amb el museu per a incorporar acompanyament sonor a les exposicions. “Vam començar amb Albert Gumí, que va crear el discurs musical de l’exposició ‘Talents amb denominació d’Origen’, vam continuar amb la participació del musicòleg Josep Martínez Reinoso a ‘Made in Paris’ i, l’any passat, Oriol Vilella va posar la banda sonora a la mostra ‘Khrôma'” ha esmentat la cap de projectes del museu.

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play