menu Home
AndorraPólitica

Jelena Pià serà la candidata andorrana al comitè internacional del Cedaw

Ràdio Valira | 15 de febrer de 2024

“Amb l’objectiu d’incrementar la presència andorrana en organismes internacionals i realçar l’expertesa nacional”, el Govern ha presentat la candidatura de l’andorrana Jelena Pià Comella a les eleccions del comitè per a l’eliminació de la discriminació envers la dona (Cedaw) de l’ONU. Amb aquesta candidatura és la primera vegada que Andorra presenta un expert a un organisme internacional, entrant en competició amb la resta d’estats que són part del conveni sobre l’eliminació de tots els tipus de discriminació envers la dona. La iniciativa va “estretament lligada” amb la voluntat de l’executiu de poder donar visibilitat al talent andorrà en esferes internacionals, tal com ha manifestat el ministre portaveu, Guillem Casal.

El comitè està compost per 23 experts independents i de gran competència en les àrees que té encomanades. Els experts són elegits per quatre anys pels estats part del conveni, a proposta d’aquests, però efectuen la seva tasca de manera independent i no com a delegats o representants dels seus països. A l’hora de l’elecció es té una especial cura de dotar al comitè d’una representació geogràfica equitativa i de representar-hi les diferents cultures i sistemes jurídics del món. L’elecció dels experts del comitè es fa cada dos anys durant la qual es renova la meitat dels experts.

Les pròximes eleccions tindran lloc el juny a l’organització de les Nacions Unides a Nova York i seran elegits onze experts per al període que va de l’1 de gener del 2025 al 31 de desembre del 2028. El termini perquè els estats presentin candidatures finalitza al març.
Amb la presentació de la candidatura, Andorra reforça el seu compromís internacional per la promoció de la igualtat de gènere i l’empoderament de les dones, així com la lluita per assolir la igualtat d’oportunitats entre homes i dones.

El Cedaw es crea mitjançant el Conveni, que va ser adoptat per l’Assemblea General de les Nacions Unides l’any 1979 i que va entrar en vigor l’any 1981. Andorra va adherir-se a aquest Conveni el gener de 1997. El Conveni defineix el concepte de discriminació envers la dona i apunta una sèrie completa de mesures per aturar-la.

La candidata Jelena Pià és llicenciada en economia per la Universitat de Friburg (Suïssa) i té un màster en economia política internacional i desenvolupament per la Universitat de Fordham (Nova York, EUA). A més, té experiència de 25 anys en matèria de relacions internacionals, específicament en els àmbits de la justícia de gènere i la prevenció d’atrocitats massives amb l’augment del coneixement i sensibilització sobre la promoció i protecció dels drets humans i la igualtat de qüestions de gènere.

Entre els seus càrrecs ha estat diplomàtica durant onze anys a la missió permanent d’Andorra a les Nacions Unides, ocupant el càrrec de representant permanent adjunta entre altres. Ha estat assessora del Center for Women’s Global Leadership i Women’s Environment and Development Organization per coordinar la campanya que va donar lloc a la creació de UNWomen, experta i chargée de mission a la Representació Permanent de l’Organització Internacional de la Francofonia (OIF) sobre temes d’igualtat de gènere i de l’agenda dones, pau i seguretat. És també conferenciant en l’Institut de les Nacions Unides per a la Formació i la Recerca, professora assistent sobre la justícia de gènere al John Jay College Hofstra University. Els temes vinculats a la promoció del lideratge femení en les preses de decisions i la promoció dels drets de la dona han estat i continuen presents els diversos llocs on ha desenvolupat la seva activitat.

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play