menu Home
AndorraSalut

Fins a 406 càncers diagnosticats durant el 2023

Ràdio Valira | 3 de febrer de 2024

L’any passat es van detectar 406 persones amb càncer a través dels diagnòstics d’anatomia patològica del SAAS. D’entre tots els tipus, els tumors més recurrents van ser els de còlon (80), pròstata (78) i mama (65). Són dades que ha fet públiques aquest divendres el Govern aprofitant que el diumenge 4 de febrer se celebra el Dia mundial contra el càncer, una jornada que té com a objectiu augmentar la conscienciació i mobilitzar a la societat per avançar en la prevenció i control d’aquesta malaltia. Per aquest motiu, i amb l’objectiu d’acostar aquesta qüestió a la ciutadania, el ministeri de Salut ha organitzat la conferència ‘Càncer: una atenció integral’, prevista per al pròxim dimecres 7 de febrer a les 19.30 hores a la sala d’actes de la Llacuna d’Andorra la Vella.

La conferència està pensada en format taula rodona on participaran diversos professionals de l’oncologia del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària –el cap de servei d’oncologia, el doctor Santiago Albiol; la cap de servei de ginecologia i obstetrícia, la doctora Sandra Cano; la psicooncòloga del servei d’oncologia, Laura Medina; i la infermera d’aquest servei, Marta Rosdevall– i una pacient d’aquesta unitat. La finalitat de la taula rodona és reflexionar sobre l’atenció integral d’aquesta patologia des de diferents vessants.

En el marc del dia mundial, des del ministeri de Salut, a més, es recorda que tenir cura de la pròpia salut amb una dieta saludable rica en fruita i verdura i amb el consum limitat d’aliments amb greixos d’origen animal i de carns vermelles i processades, fer exercici físic regularment i mantenir hàbits de vida saludables, no fumar i evitar o moderar el consum de begudes alcohòliques són factors de disminució del risc. Però a més de la prevenció primària, la detecció precoç de la malaltia és clau per augmentar les possibilitats de curació, per la qual cosa des de Salut es duen a terme cribratges preventius gratuïts. En el cas del càncer de mama, el programa pilotat des del ministeri ja ha permès diagnosticar 170 dones afectades –30 d’elles durant la ronda 2022-2023– per aquesta patologia des que va iniciar-se el 2007, i compta amb una molt bona acceptació per part de la ciutadania. Al programa hi col·laboren tots els centres de radiologia del país: el servei de diagnòstic per la imatge de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, el C.R. Drs. Farràs i el CIMAD, i a la ronda d’enguany s’hi suma CDIR Woman. Pel que fa a l’altre programa de cribratge, el de càncer de còlon i recte, aquest ha permès detectar deu persones afectades per aquesta patologia el 2023.
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play