menu Home
AndorraCulturaEsportsGeneral

Professionalitzar el sector cultural i artístic, entre les prioritats del ministeri de Cultura i Esports

Ràdio Valira | 30 de gener de 2024

La titular de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, ha presentat aquest dimarts les línies estratègiques del ministeri de cara a aquesta legislatura, així com els reptes als quals caldrà fer front de manera més imminent. Durant la seva compareixença davant la comissió legislativa d’Educació, Recerca, Cultura, Joventut i Esports, la ministra ha posat en relleu que un dels punts cabdals serà incidir en la professionalització del sector cultural i artístic del país mitjançant diferents accions com ara la implementació del pla estratègic de la cultura 2030 o el desplegament reglamentari de la llei de l’estatut de l’artista, un text que l’executiu aprovarà de manera definitiva la setmana vinent. També ha incidit en la necessitat de continuar promovent l’ús de la llengua oficial i encarar de manera satisfactòria els Jocs dels Petits Estats que el país acollirà el 2025.

Pel que fa a les accions del departament de Promoció Cultural, a banda de la professionalització dels artistes nacionals, el ministeri també s’ha fixat com a objectiu fomentar els hàbits de lectura i la promoció d’editors i escriptors andorrans. En aquest sentit, Bonell ha reconegut que caldrà buscar una nova ubicació a la biblioteca pública del Govern i, de fet, ha assegurat que ja s’han mantingut reunions amb els nous representants del comú d’Andorra la Vella per buscar un espai més adient a la instal·lació. Entre les línies de treball del departament de Promoció Cultural també hi ha la voluntat d’actualitzar els discursos i la museografia per afavorir la inclusivitat i la sostenibilitat aplicant la nova definició de museu de l’ICOM.

En relació amb el departament de Patrimoni Cultural, la principal línia de treball serà el trasllat del centre de català que actualment hi ha ubicat a l’edifici annex de l’hotel Rosaleda a la planta baixa de l’hotel Hermus, una infraestructura que recentment ha adquirit el Govern per destinar-la a pisos de lloguer a preu assequible i que donen l’oportunitat de disposar d’un espai de 400 metres quadrats. Així mateix, la ministra ha posat en relleu que la idea és que l’Arxiu Nacional es pugui traslladar a les dependències de l’hotel Rosaleda, actual seu del ministeri, al llarg del 2025.

Durant aquest any també es preveu presentar a la comissió la llei de patrimoni cultural i treballar en la definició i els continguts del Museu Nacional, un projecte que enguany no compta amb cap partida econòmica dins del pressupost arran dels recursos que s’han hagut de destinar a habitatge però que es contempla que sigui un procés participatiu. Altres de les accions del departament corresponen a dinamitzar i ‘didactitzar’ el web historia.ad com a eina bàsica d’estructuració de la recerca i el coneixement històric i avançar en la política cultural exterior en l’àmbit de patrimoni cultural, material i immaterial (Unesco, Consell d’Europa i CP).

Quant al departament de Política Lingüística, les principals missions estaran relacionades amb l’aplicació de la nova legislació lingüística; amb el fet de continuar oferint cursos dels diversos nivells oficials i crear altres formacions adaptades a les necessitats dels usuaris; mantenir l’oferta dels centres de català amb horaris més amplis, o fomentar l’ús del català en tots els àmbits mitjançant campanyes i altres accions de dinamització.

Pel que fa a les inscripcions als centres de català, que es van incrementar exponencialment amb l’obligació d’utilitzar la llengua oficial, el responsable de Política Lingüística, Joan Sans, ha detallat que a finals del curs escolar 2022-2023 els centres de català van registrar fins a 5.000 usuaris, que se sumen als 2.160 alumnes que han pres part d’algun curs en alguna altra modalitat.

Finalment, quant al departament de català, la ministra ha indicat que hi haurà tres línies estratègiques de treball que estaran enfocades en la sensibilització sobre l’acció voluntària; el reconeixement i la formació de les persones voluntàries; i el foment de la participació en el voluntariat.

Els Jocs dels Petits Estats, principal objectiu

Bonell també ha comparegut davant la comissió de la mà del secretari d’Estat d’Esports, Alain Cabanes, per exposar als consellers generals les línies mestres d’aquesta legislatura pel que fa a l’àmbit esportiu. En aquest sentit, tots dos han destacat els Jocs dels Petits Estats que Andorra acollirà el 2025 com el principal repte del mandat. De fet, Bonell ha assegurat que des del Govern es vol donar “suport” a la fundació dels jocs i també dotar d’ajudes econòmiques complementàries a totes les federacions que hi participin, així com treballar de manera conjunta amb el COA per a l’organització del certamen.

Quant a les millores en infraestructures, Cabanes ha explicat que caldrà fer millores, principalment, al tartan i les grades de l’Estadi Comunal, així com a la zona exterior, on s’habilitarà una zona especial per als entrenaments dels atletes. Per tal d’acollir els jocs també caldrà adequar el camp de tir de la Massana gràcies a la col·laboració del comú i de diferents privats, on s’acolliran proves d’aquesta disciplina.

En relació amb l’esport federat, s’incrementaran les subvencions i s’agilitzaran els pagaments; es crearà un programa de subvenció específic per a l’esport femení; es crearà un protocol per a la detecció d’abusos sexuals en l’esport; i es treballarà per promoure l’esport en els joves per tal de millorar la seva salut física i mental.

D’altra banda, quant a l’esport d’alt nivell, es vol analitzar la viabilitat d’implantar un esport-estudi al país a través d’un grup de treball transversal; així com millorar el mètode de pagament per als becats del programa ARA. Crear un servei de suport a l’esportista d’alt nivell per a l’acompanyament en els àmbits esportiu i formatiu i analitzar les vies d’integració al món laboral en el procés de la seva retirada serà un altre dels punts de treball cabdals. “És una preocupació dels nostres esportistes el què serà quan s’incorporin al món laboral” ha manifestat Bonell.

A l’últim, les accions del ministeri pel que fa a l’àmbit esportiu també implicaran millorar les instal·lacions esportives amb una millor adequació del CTEO o la realització de la reforma de la coberta i la millora dels sistemes energètics del Poliesportiu d’Andorra; continuar amb la lluita contra el dopatge; i promoure l’activitat física entre la població.

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play