menu Home
AndorraCultura

La pluja no ha frenat l’escudella d’Andorra la Vella

Ràdio Valira | 18 de gener de 2024

La pluja no ha espantat els que volien tastar l’escudella d’Andorra la Vella. Així, s’han format llargues cues de persones que volien gaudir d’una de les 4.500 racions que la confraria d’escudellaires havia preparat. De fet, el cònsol major, Sergi González, ha destacat que esperaven que les racions s’exhaurissin i que, per tant, ja fos amb carmanyoles, amb cassoles o amb el tradicional plat commemoratiu la gent acudís a la cita, darrere de la qual hi ha “molta feina” i, per tant, desitjava que la ciutadania en pogués gaudir.

González es mostrava “molt content” de poder celebrar aquesta primera escudella com a cònsol malgrat la pluja i bromejava amb el fet que els escudellaires li havien comentat que feia “catorze anys ja va ploure” amb la qual cosa no tenia res a veure amb el fet que ells siguin nous al capdavant del comú. El que sí que té clar és que aquesta és una tradició que al “jovent, als infants” se’ls ha “d’explicar i implicar” i fins i tot fer “algunes estratègies” des del departament de Cultura, ja que es tracta d’una festa que no només no s’ha de perdre sinó que cal “potenciar”.

La preparació de la tradicional vianda va començar aquest dimarts a la tarda amb la preparació de la verdura i la carn. I aquest dimecres a les sis del matí s’han encès les onze fogaines per tenir a punt l’escudella a la una del migdia. La confraria compta amb una norantena d’escudellaires que han treballat de valent fent servir 130 quilos de botifarra negra, 85 de botifarra blanca, uns 100 quilos de bringuera i de careta, 60 de vedella i més de 50 de gallina. Altres ingredients han estat uns 100 quilos de mandonguilles, 200 de patates, 30 d’arròs i de fideus, 65 quilos de col, 40 de porro i d’api, 40 de carbassa, 30 quilos de pastanagues, i uns 20 de mongetes i de cigrons, que s’han acompanyat de pa moreno i vi negre (140 litres), i per a les postres, racions de 160 tortells de sant Antoni.

Després de la benedicció per part de mossèn Ramon Sàrries de les respectives olles s’ha donat el tret de sortida al repartiment de les racions entre els milers de persones que feien cua, una de les quals arribava més enllà de la cantonada de Doctor Nequi i continuava per Príncep Benlloch. Malgrat les taules preparades per gaudir de l’àpat, han estat pocs els que s’han quedat a la plaça Guillemó desafiant la pluja i molts han preferit menjar-se el plat a casa.

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play