menu Home
AndorraPóliticaSalut

El Govern comença les reunions pel pacte nacional de salut per tenir un document “consensuat” en dos mesos

Ràdio Valira | 17 de gener de 2024

El Govern ha donat el tret de sortida aquest dilluns als treballs per articular un pacte nacional per la salut amb la voluntat que hi pugui haver “un document consensuat, transversal i acceptat per totes les parts en el termini màxim d’un parell de mesos”, tal com ha posat en relleu el cap de Govern, Xavier Espot, moments abans de l’inici de la reunió amb els col·legis professionals, la CASS i el SAAS. Espot ha recordat que Demòcrates va concórrer a les eleccions generals amb la proposta de tres pactes d’estat i que el de la salut és un d’ells (els altres dos són el de la Unió Europea i el de la reforma de la CASS). El que es busca és “fer reformes en profunditat” que han de servir per “garantir l’eficàcia i l’eficiència del sistema, però també per mantenir-ne la gran qualitat”, tal com ha subratllat el cap de l’executiu.

Així, Espot ha destacat que aquest dilluns han començat les trobades per exposar “un primer esborrany de text amb les grans línies d’actuació que han de conformar aquest pacte d’estat”. Així, dilluns la trobada ha estat amb els col·legis professionals, la CASS i el SAAS; dimarts es preveu exposar aquest primer text a les associacions de l’àmbit sanitari i a partir de la setmana que ve el Govern té prevista una trobada amb els grups parlamentaris i grups polítics que no tenen representació parlamentària. La voluntat és poder consensuar un document que serveixi com a “full de ruta” per poder plasmar tot un seguit de mesures en aquesta legislatura. En aquest sentit, Espot ha reconegut que algunes “no seran fàcils d’implementar” i necessitaran el seu temps i també ha exposat que no totes dependran del Govern sinó que n’hi haurà que seran responsabilitat del Consell General, ja que caldrà tirar endavant reformes legislatives. En aquest sentit, ha esmentat la reforma de la llei del SAAS. Qüestionat pels mitjans de comunicació sobre cap a on hauria d’anar aquesta reforma ha destacat que no es podia avançar, ja que cal que hi hagi una decisió conjunta de tots els interlocutors afectats, però ha destacat que caldria establir un “mínim denominador comú”, per exemple, sobre l’estructuració de la parapública, per “dotar-lo dels instruments i les eines necessàries” i que pugui complir amb la seva feina en el futur. Ha recordat que des del Govern el que es defensa és un “cert manteniment de l’estructura orgànica i administrativa actual” tot i que potser cal “reconsiderar la composició i el funcionament del seu òrgan de Govern”. “No som partidaris de grans canvis”, ha defensat, i ha rebutjat que aquesta estructura pugui passar a dependre del ministeri de Salut, ja que és “una estructura massa important i massa gran” que “no fan aconsellable” aquesta assumpció.

El document
Quant a l’esborrany que es farà servir per articular aquest pacte nacional de salut, Espot ha destacat que conté una sèrie d’eixos de reforma i també processos d’avaluació del sistema sanitari, amb els objectius de “l’eficiència, l’eficàcia i la qualitat del sistema sanitari”. En aquest sentit, ha remarcat que en els darrers anys s’han dut terme una reforma que ha comportat per exemple la implantació de la història clínica compartida o el metge referent i que del que es tracta és de fer “una avaluació de tot plegat” per saber si “s’ha implementat correctament” o si hi ha “alguna distorsió que s’ha de retocar”.

El cap de Govern ha emfasitzat que el sistema sanitari del país “s’enfronta a grans reptes” com són “l’envelliment de la població, la cronicitat de les malalties o l’encariment de segons quins medicaments” i que, per tant, cal “fer reformes en profunditat” per garantir un sistema eficient, eficaç i sostenible.

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play