menu Home
AndorraPólitica

El Govern destina 14,3 milions a restaurar immobles per fer-hi 131 pisos

Ràdio Valira | 3 de gener de 2024

El Govern destinarà un import de 14,3 milions d’euros a restaurar els edificis adquirits o llogats per rehabilitar-los i destinar un total de 131 pisos a habitatge de preu regulat. Així ho ha aprovat el consell de ministres en la darrera sessió celebrada aquest divendres. Així, tal com ha explicat la ministra de Presidència, Economia, Treball i habitatge, Conxita Marsol, la partida més important, de 7,9 milions d’euros, serà per a l’habilitació de 70 pisos als edificis Ribasol d’Arinsal, que estaran enllestits en un termini de divuit mesos.

També es destinaran 1,9 milions a la reforma de l’edifici Pellicer de Canillo que estarà enllestit en dotze meso a comptar del mes de febrer. Cal destacar que aquest immoble inclourà 23 habitatges.

A més, es reformarà l’immoble del carrer René Baulard 9 d’Encamp, per un cost de 2,1 milions per fer-hi 20 habitatges que estaran disponibles en divuit mesos. Altres 1,3 milions seran els que es destinaran a la reforma de l’edifici de Roureda de Sana que comptarà emb catorze pisos i que estarà enllestit en dotze mesos.

A Sant Julià de Lòria es reformarà l’edifici de Verge de Canòlich 102, al qual es destinarà un milió d’euros per fer-hi quatre pisos més grans que es destinaran a famílies i que estaran en dotze mesos. En canvi, ha quedat desert el concurs per a l’edifici de Doctor Palau, 12 on es faran quatre habitatges amb una estimació de 800.000 euros i divuit mesos d’execució. Ara el Govern preveu fer una adjudicació directa d’aquesta rehabilitació.

D’altra banda, queda també pendent convocar el concurs per adjudicar les obres de l’edifici de la Font de Ferro, ja que tal com ha detallat Marsol encara no estava enllestit el projecte i es calcula que es pugui convocar cap al mes de febrer per fer-hi disset habitatges. La ministra d’Habitatge ha recordat que també hi ha sobre la taula tirar endavant el projecte per bastir l’edifici de l’avinguda del Pessebre 60 d’Escaldes-Engordany i que s’espera que cap al mes de febrer o març es pugui convocar el concurs per fer-hi 36 pisos que haurien d’estar enllestit en divuit-24 mesos. També ha anunciat que el projecte per fer 44 pisos a la Borda Nova, que han d’estar a finals del 2025, avança “a bon ritme”.

Marsol ha defensat la importància que aquestes obres s’hagin adjudicat “per iniciar els treballs com més aviat millor conscients de la necessitat” d’habitatge que hi ha al país i ha destacat que aquest model pel qual s’ha optat es veurà completat amb altres fórmules en les quals treballarà la taula de diàleg amb els grups parlamentaris que ja ha començat a reunir-se. En aquest sentit, ha esmentat el projecte per poder disposar de terrenys on els privats, via concessió, puguin construir habitatges i ha destacat que ja hi ha dues o tres parcel·les sobre la taula. Aquesta mateixa taula de treball haurà de ser la que reculli les diferents visions sobre el reglament que l’executiu ja ha preparat per a la concessió dels habitatges a preu assequible tenint en compte que els primers, els del carrer de Tobira, 11 d’Andorra la Vella, ja estaran disponibles entre els mesos de febrer o març. Es tracta de 26 pisos que el Govern rebrà ja construïts i en un edifici que lno ha hagut de rehabilitar. La voluntat, segons Marsol, és que a mitjans de febrer el reglament que reguli la concessió d’aquests habitatges ja estigui enllestit i ha afegit que l’ordre per a la seva adjudicació tindrà com a preferència les famílies amb més necessitats.

Ajudes a l’habitatge
D’altra banda, el consell de ministres celebrat aquest divendres ha servit també per prorrogar de cara al 2024 la flexibilització de les ajudes per a l’habitatge, una mesura que es va impulsar durant la pandèmia i que s’ha mantingut. Marsol ha recordat que els requisits de residència per obtenir l’ajuda es va rebaixar de cinc a tres anys, que es va augmentar el topall d’ingressos per poder beneficiar-se de l’ajut, d’1,2 a 1,3 vegades el LECS personal o familiar i, a més, es va incrementar el percentatge de participació en l’import de la renda mensual del 30% al 35% i del 35% al 40% pels col·lectius prioritaris. Durant aquest any s’han concedit entre 2.500-2.600 ajuts, segons ha detallat la ministra, als quals s’han destinat quatre milions d’euros, la mateixa xifra que es preveu de cara al 2024. L’import mitjà és de 575 euros i ha remarcat que no s’ha incrementat la xifra de peticions. De fet, ha afegit que pel que fa a les ajudes socials, fins i tot s’ha notat una petita disminució aquest any.
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play