menu Home
AndorraCultura

El Centre de congressos acollirà la presentació del projecte de la restitució del campanar de Sant Vicenç d’Enclar

Ràdio Valira | 19 de desembre de 2023

El Centre de congressos acollirà aquest dimarts a la tarda la presentació dels treballs de restitució del campanar i la restauració de la nau de Sant Vicenç d’Enclar que es va veure afectada la nit del 19 al 20 de desembre del 2019 a causa d’un fort temporal. L’acte, que començarà a les 19 hores, comptarà amb la participació dels arquitectes Carles Brull i Andreu Canut que exposaran el projecte iniciat el novembre del 2021 i finalitzat l’agost del 2023, on també hi han participat Axel Letellier, Gerard Veciana i Lluís Gimjaume.

Aquest projecte arquitectònic, adjudicat a l’empresa francesa Letellier Architectes, es va fer seguint les recomanacions d’un comitè d’experts en patrimoni cultural d’Andorra, França i Espanya, que van acordar que calia restituir el campanar pels seus valors històrics, identitaris i emocionals, d’acord amb els criteris patrimonials prescrits internacionalment.

Mentre aquest comitè valorava les possibilitats de rehabilitació, l’equip tècnic del Departament de Patrimoni Cultural del ministeri de Cultura, Joventut i Esports va recuperar fotografies i documentació relativa a l’església de Sant Vicenç i va procedir a l’aixecament de la runa, seguint el mètode arqueològic i documentant de manera sistemàtica l’edifici i les restes del campanar caigut. Aquest procés i estudi va donar les dades necessàries per plantejar el projecte de restitució. De fet, la torre s’ha coronat amb una cornisa que no es coneixia amb anterioritat al 2019 i que s’ha pogut documentar gràcies a aquest procés.

L’obra es va iniciar el novembre del 2021 i la primera pedra del campanar es va col·locar a la primavera següent i la coberta es va acabar a l’estiu del 2023. Durant aquest període de temps es va refer la fonamentació del campanar, es va restituir l’aparell constructiu, tornant al seu lloc més de 500 pedres documentades arqueològicament, i es van reconstruir a l’idèntic totes les obertures. Més enllà del campanar, dins de la nau i de l’absis, es van remuntar els bancs correguts, es van tornar a col·locar la pavimentació i es van refer els arrebossats envellits de la reconstrucció que s’havia dut a terme durant els anys vuitanta del segle XX, seguint tècniques i materials tradicionals. Finalment, una vegada restaurades les juntes exteriors de la nau, es va endreçar l’entorn de l’església.

La nit del 3 d’agost 2023 s’encenia la il·luminació i l’església tornava a ser visible des d’Andorra i Santa Coloma, de manera que s’havia retornat a la ciutadania la imatge que percebia de l’església més antiga de les Valls. Una operació patrimonial singular realitzada en el jaciment arqueològic del Roc d’Enclar, un lloc destacat de la història d’Andorra i que forma part del projecte de candidatura transnacional al patrimoni mundial de la UNESCO ‘Els testimonis materials de la construcció de l’estat dels Pirineus: El coprincipat d’Andorra’.

La restitució del campanar i restauració de la nau del monument han estat possibles gràcies a la col·laboració de diferents institucions del país, entre elles el Govern i el comú d’Andorra la Vella; empreses i persones expertes en el patrimoni cultural.
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play