menu Home
AndorraPóliticaSocietat

AM.- El comú d’Andorra la Vella preveu que en un any arrenqui la construcció dels pisos socials al Cedre

Ràdio Valira | 20 d'octubre de 2023

Andorra la Vella.- Tal com ja s’havia avançat, el fet que el concurs per a la construcció al Cedre dels pisos a preu regulat que el comú d’Andorra la Vella havia convocat quedés desert ha fet que s’hagi pres la decisió que sigui la corporació la que lideri el projecte. Aquest mateix dijous s’ha pres la decisió de convocar el concurs per trobar els arquitectes que redactin el projecte i es calcula que en un termini de cinc mesos aquest disseny ja es tingui sobre la taula per, posteriorment, tirar endavant la construcció. D’aquesta manera, seria viable, tal com ha posat en relleu el cònsol major, David Astrié, en un any poguessin començar les obres per fer aquests 35 o 40 pisos. Des de la minoria, tot i que s’ha celebrat que el projecte tiri endavant, han lamentat que s’hagi “perdut tretze mesos”, ja que si des del primer moment el comú hagués liderat aquest projecte avui en dia la seva realització ja estaria en marxa, tal com ha posat en relleu el conseller Sergi González. Astrié ha destacat que únicament s’han “perdut tres o quatre mesos” i ha remarcat que quan es va optar per la fórmula publicoprivada era perquè havien constatat un interès “manifest” del sector privat que finalment no s’ha concretat segons sembla, tal com reflecteix una carta que des dels constructors es va fer arribar al comú, per la pujada dels tipus d’interès.

Astrié ha detallat que d’aquí a cinc mesos volen disposar del projecte arquitectònic i que llavors s’iniciaran els processos per licitar la construcció, amb la qual cosa calcula que “al setembre” es podria posar la primera pedra. “Estem molt satisfets que sigui una realitat”, han manifestat des de l’oposició, al mateix temps que han lamentat el temps “perdut” i, per tant, han destacat que ara cal “recuperar al màxim aquest temps i que realment sigui una realitat, i que siguin pisos a preu assequible”, ja que des de l’oposició, ha afegit la consellera Dolors Carmona, “sempre” s’havia “advocat” perquè siguin “pisos a preu assequible o pisos socials”, ja que “han d’estar subvencionats per donar resposta a la necessitat urgent que hi ha en aquests moments”.

El cònsol major ha destacat que abans de les eleccions generals “tots els líders polítics” van estar d’acord en el fet que el model publicoprivat era pel qual s’havia d’optar per tirar endavant aquestes propostes de pisos a preu assequible i que a la corporació li va semblar la fórmula més adient. El que sí que ha insistit és que les condicions de preus que s’havien pactat es mantenen i que, per tant, estaran per sota del mercat: 550 euros els pisos de 70 metres quadrats (dues habitacions) i 640 els de 80 metres quadrats (3 habitacions).

El que encara no s’ha decidit, ha afegit Astrié a preguntes dels periodistes és si la gestió posterior s’externalitzarà o no i ha afegit que aquesta serà una qüestió que haurà de decidir la futura corporació comunal. El que ha manifestat, però, és que el fet que aquesta fórmula publicoprivada no hagi quallat ara no vol dir que en futurs projectes no es pugui replicar. De fet, ha recordat en sessió de consell de comú que en breu el comú disposarà d’una altra parcel·la en propietat a Ciutat de Valls on es podrien també impulsar pisos socials.

PLa

Aquest punt d’encarregar el projecte arquitectònic ha estat aprovat per unanimitat en una sessió de consell de comú en què també ha rebut el vistiplau unànime el pla d’igualtat del comú. Abans d’impulsar aquest projecte es va fer una enquesta entre el personal comunal que van respondre un 65% dels treballadors i que posa en relleu que cal aquest pla d’igualtat; un protocol per a l’assetjament sexual o per raó de gènere; una feina per un llenguatge inclusiu i campanyes d’igualtat. En la diagnosi sobre la situació de la igualtat al comú es va constatar que l’entorn és igualitari, ja que hi ha un 52% d’homes i un 48% de dones; que les formacions són equitatives i que la bretxa salarial està en un 4-6%, “lluny del 20%” que es dona en el país tal com ha emfasitzat Astrié, que també ha detallat que s’ha constatat que hi ha departaments que estan “molt masculinitzats o molt feminitzats”, per exemple, al departament de Social hi ha un 81,43% de dones mentre que al de tecnologies de la informació i la comunicació, un 100% d’homes. El document, que fixa un horitzó de treball a 4 anys amb 21 accions també ha estat molt ben valorat per l’oposició i en aquest sentit Carmona ha valorat molt especialment que un 65% dels treballadors hagi respost l’enquesta, la qual cosa vol dir que “estan implicats”.

Pel que fa al personal cal destacar que en la sessió de consell de comú també han rebut el vistiplau diferents reglaments relacionats amb l’ordinació de la funció pública i els permisos i vacances, en part com a resposta a la modificació de la llei de la funció pública. Així, entre altres, es determina que els agents de circulació són un cos especial en l’àmbit de l’administració comunal i també l’obligatorietat que, en els concursos públics, la primera convocatòria de la promoció interna vagi dirigida exclusivament als treballadors de la mateixa administració que promou el concurs, i que posteriorment es promocioni la mobilitat amb altres administracions.

En la sessió des de la majoria s’ha donat resposta a una bateria de preguntes que des de l’oposició s’havia presentat amb relació a diferents projectes comunals. En aquest sentit, González ha posat en relleu que moltes de les qüestions les han sabut pels mitjans de comunicació i ha lamentat, novament que la comunicació de la majoria cap a la minoria no hagi estat “transparent” ni “fluida”. En aquest sentit, el mandatari comunal ha detallat que enderrocar els Pouets suposaria un cost de 3 milions d’euros (una opció que ara no es valora, ja que a la coberta es volen instal·lar plaques solars” i que el cost de tirar-lo a terra i reconstruir-lo seria de set milions d’euros. També ha detallat que entre aquest any i el que ves es volen invertir 700.000 euros a l’estadi comunal. 150.000 ja aquest any per instal·lar uns vestuaris per a l’hoquei i 400.000 l’any que ve. Així, 300.000 serien per canviar totes les butaques i l’estructura que les cobreix, que és de fusta i està “molt malmesa” i 100.000 per a la refecció del tartan de la pista d’atletisme. A més, el comitè olímpic destinarà 150.000 euros més a refer l’entrada de l’estadi. Astrié ha detallat que tenint en compte que hi haurà els jocs dels petits estats el 2025 el projecte per construir un estadi nou està “aparcat” i que la corporació que comenci l’1 de gener haurà de decidir què fer. Quant al pla parcial sobre la zona de l’estadi, ha manifestat que primer cal “solventar” la qüestió del multifuncional i després ja es podria mirar de tirar-lo endavant, en funció de si aquesta infraestructura va en aquesta zona o no.

També ha comentat que el cost final del Poblet de Nadal va ser l’any passat de 446.000 euros, però que cal tenir en compte el retorn que ha tingut: un flux d’1,6 milions de persones segons els comptadors de l’avinguda Meritxell; 50.000 vehicles a l’aparcament de Prat de la Creu o 350.000 pernoctacions a Andorra la Vella al mes de desembre.

Quant a les fonts de colors, una altra de les preguntes formulades per l’oposició, Astrié ha quantificat l’obra civil i l’equipament de les fonts en si en 4,1 milions i ha concretat també que el cost del projecte del telefèric al pic de Carroi va suposar 31.080 euros, però que algunes partides es van pagar de manera conjunta amb el comú de la Massana.

ANA

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play