menu Home
Andorra

AM.- El comú d’Escaldes-Engordany fa un pas més per impulsar el pla especial de can Noguer

Ràdio Valira | 8 de juny de 2023

Escaldes-Engordany.- El comú d’Escaldes-Engordany ha fet aquest dijous un pas més per tirar endavant el pla especial de la urbanització de can Noguer amb la intenció que s’hi pugui construir un nou vial d’accés que serveixi per millorar la seguretat i els serveis a la zona. Cal recordar que en aquesta unitat d’actuació el comú ha de rebre dues parcel·les de 6.500 metres quadrats, amb la qual cosa la cònsol major, Rosa Gili, ha tornat a incidir en “l’interès general” que té aquesta actuació. Des de l’oposició s’ha donat suport a l’impuls del pla especial que ara serà publicat, però la consellera Núria Barquín ha alertat que es pot crear “un precedent” i que en altres punts de la parròquia hi pot haver propietaris que demanin el mateix tracte, ja que el comú avança els diners per fer part de la viabilitat a la zona, un import que després li serà retornat.

D’aquesta manera, Gili no s’ha volgut pronunciar sobre l’import que el comú haurà d’avançar per fer aquest vial d’accés a la urbanització, ja que ha destacat que són estimacions que caldrà concretar. Ha explicat, però que en aquesta urbanització hi ha “diferents vials previstos” però que al comú el que li “interessa” és només una part, especialment el que dona accés a can Noguer i que enllaça amb la carretera d’Engolasters. La cònsol major ha subratllat que l’actual accés és una part privada i una de pública i que ara el que es busca és “fer les coses ben fetes” i que hi hagi “un accés públic” i uns serveis adequats, amb separativa d’aigües, voreres, enllumenat i clavegueres. D’aquesta manera, es vol millorar “la seguretat” a la zona després que fins i tot hi hagi hagut “algun ensurt” i la cònsol major ha reiterat el fet que el comú percebrà en aquest indret dues parcel·les que sumen 6.500 metres i que es poden dedicar a “moltes coses”. Així, ha defensat que es tracta d’una qüestió “d’interès general” perquè a banda que hi viu “molta gent” també es dona un “guany per a la parròquia” que rep a canvi aquests terrenys.

Des de l’oposició, s’ha donat suport a impulsar el pla parcial que ara serà exposat i que posteriorment serà enviat a la comissió tècnica d’urbanisme per a la seva aprovació definitiva i, per tant, per a la seva materialització. No obstant això, la consellera NúriaBarquín ha posat en relleu que és evident que “l’accés és complicat” i que cal “renovar les instal·lacions” en aquesta urbanització, però també ha alertat que es pugui crear “un precedent” i que altres punts de la parròquia que es trobin en la mateixa “casuística” puguin reclamar que el comú avanci els diners. Gili li ha respost que llavors caldria analitzar el cas per cas. Barquín també ha recordat que la parcel·la que el comú rebrà a canvi fa anys que va ser plantejada com una ubicació per a una escola. Al seu torn, la cònsol major ha recordat que finalment el centre escolar previst es va fer a Encamp i que ara no sembla que hi hagi cap demanda específica del Govern, però ha apuntat que de “necessitats” n’hi ha moltes i que caldrà parlar-ne en el seu moment.

D’altra banda, en la sessió de consell de comú d’aquest dijous també s’ha informat que la corporació ha tancat el primer trimestre de l’any amb un superàvit d’1,8 milions. A més, tal com s’ha posat en relleu, s’ha aconseguit eixugar endeutament en 622.234 euros, i per tant, l’endeutament històric del comú es troba en 4,8 milions d’euros (l’exercici del 2022 es va tancar amb 5,4 milions d’euros d’endeutament) situant la ràtio del límit d’endeutament en el 15,69% del seu llindar màxim. El cònsol menor i conseller de Finances, Joaquim Dolsa, ha constatat, a més, que hi ha un total de catorze milions d’euros d’inversions compromeses i que “mai” havien anat “tan avançast”, ja que això suposa un 70% del pressupostat. A més a més, el cònsol menor ha volgut subratllar que el comú ja ha obtingut els primers ingressos pels dipòsits contractats amb entitats bancàries, “un fet històric al segle XXI”, segons Dolsa, que fins a finals d’any espera poder obtenir uns 300.000 euros. A més, ha subratllat que ja s’ha facturat el 50% de l’impost sobre les activitats econòmiques i s’ha ingressat un 55% del total previst, la qual cosa demostra “que hi ha més obertures que tancaments” d’establiments.

Des de l’oposició el conseller Jordi Vilanova ha apel·lat “a la prudència” tenint en compte el context mundial i també que si es comparen les xifres amb el primer trimestre de l’any passat es dona “un increment de les despeses, un descens dels ingressos i,per tant, el marge de maniobra es tensa” a la qual cosa, ha destacat, cal afegir que hi ha compromesos catorze milions d’euros en inversions. En aquest sentit, ha volgut donar “un missatge de prudència, no alarmista” sobre el que considera “un canvi de tendència”. Dolsa ha manifestat que li “sobtaven” les paraules de l’oposició i ha demanat “que no es maregi” la ciutadania i ha manifestat que caldria preocupar-se si no hi haguessin certs ingressos però ha afegit que això no està sent així. D’aquesta manera, ha defensat que el pressupost actual és “molt prudent” i ha subratllat que la situació econòmica del comú és “envejable” i que deixaran “un comú millor del que el vam trobar i amb inversions fetes”.

D’altra banda, en la sessió de consell de comú celebrada aquest dijous s’ha aprovat per unanimitat un crèdit extraordinari de 19.900 euros per a la compra d’un vehicle que se cedirà a la Unió Pro-Turisme d’Escaldes-Engordany. També s’ha aprovat una despesa plurianual de 70.500 euros per a la contractació de serveis d’oficina tècnica per a la transformació digital de l’administració comunal, uns treballs que es faran durant quatre anys. Les partides previstes són d’11.000 euros aquest any; 34.500 l’any que ve; 15.000 euros el 2025 i 10.000 el 2026.

ANA
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play