menu Home
Andorra

Andorra Recerca i Innovació presenta dos treballs científics sobore meteorologia i clima a Gènova

Ràdio Valira | 31 de maig de 2023

Andorra la Vella.- Andorra Recerca i Innovació ha presentat dos treballs sobre meteorologia i clima a la 9a Conferència Internacional de Meteorologia i Clima que ha tingut lloc a Gènova, Itàlia. Per una banda, en format pòster, s’ha presentat un indicador per caracteritzar l’evolució de les temporades d’hivern a partir de les observacions de les estacions d’esquí i estacions meteorològiques d’alta muntanya. L’indicador permet establir la freqüència de temporades excedentàries o deficitàries i quina es la quantitat de neu acumulada durant la temporada o en cas contrari, quina és la pèrdua.

L’altre treball presentat, en format oral, ha estat la caracterització de les ondes de calor a l’alta muntanya que s’han registrat durant aquest 2022 i com aquestes es poden atribuir o no al canvi climàtic. Aquest anàlisis permet reproduir les onades de calor actuals en el passat i determinar les diferències en intensitat o freqüència entre elles i si aquestes diferències es poden atribuir al canvi climàtic. A més, durant aquesta conferència també s’han tractat altres temes en xerrades molt diverses sobre modelització, reanàlisis d’episodis o les tendències de precipitació i temperatura en altres regions.

Cal recordar que el congrés està organitzat per la Universitat de Gènova, l’Associació Italiana de Ciències Atmosfèriques i Meteorologia (AISAM) o l’Associació Catalana de Meteorologia (ACAM) entre d’altres, i que l’edició d’enguany ha recuperat la modalitat presencial després de tres anys a causa de la irrupció de la pandèmia del coronavirus.

ANA
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play