menu Home
AndorraSocietat

Jornades de portes obertes i activitats per celebrar el Dia Internacional dels museus

Ràdio Valira | 16 de maig de 2023

Andorra la Vella.- El pròxim 18 de maig se celebra el Dia internacional dels museus (DIM), una jornada festiva per obrir els equipaments culturals als ciutadans i per compartir el patrimoni que s’hi custodia. El DIM està encapçalat pel Consell Internacional de Museus (ICOM), i enguany el lema és ‘Museus, sostenibilitat i benestar’. En el marc d’aquesta celebració, als museus d’Andorra es despleguen múltiples activitats entorn de la data per tal d’obrir aquest patrimoni a la ciutadania i celebrar així la data assenyalada.

D’aquesta manera, i en el cas dels museus gestionats pel Govern, romandran oberts de forma gratuïta aquest dijous els següents equipaments: la Casa de la Vall, el Museu Casa d’Areny-Plandolit, el Museu Postal, l’exposició de màgia a l’Era del Raser, el Museu Casa Rull, la Farga Rossell, el Museu Nacional de l’Automòbil i l’Espai Columba. A més, també s’ofereix una xerrada a càrrec d’Alba Pampalona, a les 19 hores a l’Espai Columba. Sota el títol ‘El bestiari romànic, lectio moralis’, la xerrada s’emmarca en la segona edició de les Jornades d’art romànic, que inclouen múltiples propostes per descobrir el patrimoni relacionat amb l’art romànic.

Així mateix, la resta de museus del país també se sumen a la cita amb l’obertura dels següents centres de forma gratuïta: Museu de la Moto i Espai Galobardes, Casa Cristo, MW Museu de l’Electricitat, Cal Pal, Bici Lab, Sala Sergi Mas i Museu Carmen Thyssen. En aquest últim cas l’entrada gratuïta permetrà descobrir l’exposició ‘Khrôma: l’univers emocional del color’ i inclou també l’assistent de visita (audioguia) amb la proposta dels diferents recorreguts possibles.

A més, el MW Museu de l’Electricitat ofereix una visita teatralitzada anomenada ‘FHASA, la llum de la seva llar’ a càrrec de les Il·luminades (Cristina Pericas, Iris Orriols i Anna Mangot), el dissabte 20 de maig a les 19.30 hores. El Bici Lab també suma una altra activitat amb visites a la ‘cova d’Alí Babà’ del 18 al 21 de maig, a les 12 hores i a les 16. Visites gratuïtes a la reserva visitable de l’equipament. Es tractaran temes com l’inventari, l’emmagatzematge, el siglat, entre d’altres.

Finalment, i coincidint amb la celebració, la Sala Sergi Mas inaugura una nova exposició sota el títol ‘Clixé de Canòlich’. Es tracta d’un recorregut íntim i nostàlgic per més de cent fotografies particulars inèdites de Canòlich, des del 1900 al 1999, acompanyades dels aparells fotogràfics amb què podrien haver estat fetes. Les càmeres formen part de l’extensa col·lecció d’aparells fotogràfics de Fernando Herrador d’Aixirivall.

Des del Govern recorden que tal com recull la definició de museus aprovada per l’ICOM a l’assemblea general extraordinària del consell a Praga, un museu és una institució sense ànim de lucre, permanent i al servei de la societat, que investiga, col·lecciona, conserva, interpretai exhibeix el patrimoni material i immaterial. Oberts al públic, accessibles i inclusius, els museus promouen la diversitat i la sostenibilitat. Amb la participació de les comunitats, els museus funcionen i comuniquen èticament i professionalment, i ofereixen experiències variades per a l’educació, la diversió, la reflexió i l’intercanvi de coneixements.

ANA

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play