menu Home
Andorra

El Somloria recaptarà fons per investigar l’abús sexual en menors en l’esport

Ràdio Valira | 2 de maig de 2023

Sant Julià de Lòria.- L’edició del 2023 del Somloria, el festival esportiu no competitiu que s’organitza a Sant Julià de Lòria, recaptarà fons per a un estudi que investigui els casos d’abús sexual a menors d’edat en l’àmbit de l’esport. Així ho ha explicat avui, en la roda de premsa de presentació del certament, celebrada a la Sala Sergi Mas de l’Antiga Casa Comuna, la cònsol menor laurediana, Mireia Codina, acompanyada de Gerard Riart, director d’VSL, empresa que col·labora en l’organització i vicepresident de l’Andorra Esport Clúster, entitat impulsora de l’estudi.

“En el moment que ens van plantejar incloure aquesta recaptació solidària, no ho vam dubtar ni un moment. Sempre estarem al costat d’aquest tipus d’iniciatives per col·laborar a erradicar l’abús sexual infantil, i en qualsevol àmbit” ha expressat Codina. Riart ha exposat que “es va fer un estudi a Vic, a Catalunya, i va sortir malauradament que un de cada cinc infants patia abús sexual amb tocaments. I des del Clúster, volíem saber quina situació tenim aquí. Aquest estudi té un cost i vam trobar la col·laboració del comú per saber en quin punt estem aquí, al país”.

Pel que fa al festival, pròpiament dit, la cita serà el 13 i el 14 de maig. Riart ha recordat que “és una trobada no competitiva. Ens hem trobat que hi ha molta gent que es vol iniciar en el món de l’esport, però que no volen competir. Per això tirem endavant el festival, sense competició, perquè qui vingui pugui fer esport i salut”. No obstant això, sí que existirà la figura del passaport lauredià, que servirà perquè a mesura que la persona que fa els recorreguts, tant a peu com en bicicleta, passi per punts emblemàtics de la parròquia, com el Coll de la Gallina o l’Església d’Aubinyà, per citar dos exemples, pugui segellar el document i en acabar el dia tingui un record dels punts de Sant Julià que ha recorregut. A més a més, les dues jornades comptaran amb una Fira d’Expositors que anirà des de les 10 del matí fins a dos quarts de 8 de la tarda a la Plaça de la Germandat.

Sobre el programa, les activitats s’iniciaran el dissabte 13, a un quart d’11 del matí, amb un escalfament fet per un entrenador personal, destinat a les persones que emprendran el Tomb Lauredià en qualsevol de les tres modalitats, curta, mitjana o llarga. Aquest arrencarà quinze minuts més tard. A les 11 serà el torn de la preparació per qui vulgui fer el Tomb Lauredià Saludable, tenint l’escalfament un quart d’hora abans. Per als més menuts, de dos quarts de dotze fins a dos quarts de dos, hi haurà una gimcana infantil, i el matí es clourà en un dinar popular a les dues. La tarda serà torn per una nova gimcana, una classe dirigida de fitness i una altra de ioga.

El diumenge és el dia de les bicicletes. Com el dia abans, a un quart d’onze hi haurà un escalfament previ a les sortides de les BTT i bicicletes elèctriques, que prèviament hauran d’escollir si faran el circuit blau, de 22 km, o el vermell de 36. Riart ha explicat que “cal tenir un nivell mitjà per fer aquests recorreguts perquè un arriba fins a l’encreuament de la Peguera i l’altre ho fa fins la Cota 2.000 de Naturland i després hi ha el descens”. Per als cicloturistes l la seva hora serà tres quarts d’onze. En aquest cas, caldrà que escullin si fan un, dos o els tres ports de la parròquia laurediana. Mentretant, la Plaça de la Germandat serà escenari d’una gimcana amb bicicletes que es repetirà després del dinar popular. Les activitats es tancaran a dos quarts de sis de la tarda amb una màster class d’spinning, que ja ha exhaurit els seients.

Finalment, quant a les inscripcions, aquestes es podran fer per via telemàtica o presencialment. En el primer cas, seran en el portal web viusenselimits.com en l’apartat de Somloria, mentre que presencialment serà en els establiments adherits en horari de tarda. Codina ha acabat per dir que “aquest festival no fa sinó reforçar l’aposta que fem des del comú per l’esport, com a Vila Europea durant aquest 2023”.

ANA
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play