menu Home
Andorra

Medi Ambient ha fet ja 400 inspeccions per controlar les mesures d’estalvi energètic i no ha imposat cap sanció

Ràdio Valira | 12 de febrer de 2023

Andorra la Vella.- El ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat ha dut a terme ja 400 inspeccions per verificar que les mesures d’obligat compliment per al foment de l’estalvi energètic s’estan complint. Així ho posa en relleu la ministra titular de la cartera en funcions, Sílvia Calvó, que també concreta que, de moment, no s’ha imposat cap sanció i subratlla que els establiments s’estan avenint a fer els canvis que els proposen arran de la visita dels inspectors. “La gent reacciona molt bé, tal com m’han dit els inspectors i, en principi, implementen les mesures” proposades, manifesta. Calvó remarca que cal recordar que es tractava de “mesures d’implementació immediata” i que, per tant, no es podia exigir als establiments certes adequacions que haurien de ser objecte, al seu entendre, d’una reflexió més aprofundida per “consolidar la reducció (del consum) i l’estalvi”. En aquest sentit, creu que potser es podria implantar un pla renova específic perquè els locals comercials poguessin fer determinades actuacions.

La ministra ha fet aquestes declaracions la setmana que, precisament, s’han prorrogat per un mes més les mesures obligatòries per a l’estalvi. Defensa que “ho hem prorrogat per un principi de prudència perquè al final l’hivern no està acabat i sabem que pot haver-hi alguna temporada de fred però estem molt més tranquils que l’any passat respecte de possibles talls de llum”. I valora que malgrat que no s’està al 15% d’estalvi marcat el cert és que hi ha sectors, com l’administració i el comercial, que han fet “un esforç important” per reduir el consum. I reivindica aquesta davallada perquè “més enllà de la climatologia” cal tenir en compte la variant de l’afluència turística, que aquest hivern està sent més important que el passat.

La titular de Medi Ambient considera que la crisi energètica “ha fet veure” als empresaris “la necessitat” d’estalviar i advoca perquè les taules de treball que s’han endegat per a la implementació de les mesures i dels plans de contingència vinculats a possibles talls de llum, puguin continuar per a “la consolidació de la reducció del consum” amb les adaptacions als comerços que siguin necessàries. I es demana: per què no vinculades a un sistema d’ajuts?”. D’aquesta manera, Calvó reivindica que el Renova “és un programa que funciona molt bé, que fa que tot el nostre parc d’habitatges es vagi renovant i vagi sent cada vegada més eficient i, per tant, aquesta mesura es pot replicar, perquè no, al sector empresarial”.

ANA

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play