menu Home
AndorraSocietat

Speaker’s Corner: el futur immobiliari i les cooperatives d’habitatge

Ràdio Valira | 29 de desembre de 2022

Escaldes-Engordany.- Ja són més de 800 les habitatges que ha construït Metropolitan House entre Sant Joan Despí, l’Hospitalet de Llobregat i Cornellà. Ara, el president i fundador de l’empresa barcelonina, Rafael Angulo, no descarta ampliar els horitzons de la cooperativa més enllà de l’àrea metropolitana de Barcelona: concretament a Madrid i Andorra. Així ho va anunciar Angulo el passat dilluns 19 de desembre a l’hotel Roc Blanc d’Escaldes-Engordany en el marc de la celebració de la ponència ‘Habitatge assequible personalitzat, és possible?’ que es va emmarcar dins el cicle de conferències Speaker’s Corner. Un espai on Angulo va exposar el seu model de negoci davant de diversos actors representatius del sector immobiliari.

“El públic objectiu d’aquest tipus de promocions respon al de persones de classe mitjana treballadora que busquen i aconsegueixen un habitatge digne a un preu assequible”, informava Angulo. De fet, Metropolitan House funciona a partir de la idea de promoure habitatges de primera residència a través de la constitució d’una comunitat de béns. Una manera de desenvolupar projectes immobiliaris que prescindeix de la figura del promotor i aporta diversos avantatges als agents del sector, ja siguin compradors, constructors i entitats financeres.

Així, tal com va explicar Angulo, un dels al·licients més importants d’aquest tipus d’operacions és obtenir un preu “entre un 20 i un 25% inferior al que marca el mercat” a més de tenir la possibilitat de personalitzar el pis i gaudir de més seguretat jurídica, ja que, com va comentar, “en el moment d’efectuar el primer desemborsament ja estan concedides tant la llicència d’obres com el finançament i, a més, el pis en construcció està registrat i en escriptura pública, de manera que a l’inici de les obres tots els habitatges estan adjudicats”. A més de les garanties i la seguretat esmentades per al comuner, segons Angulo, una comunitat de béns també és avantatjosa per a la constructora –que té assegurat el cobrament– i per a l’entitat financera perquè, com es va comentar, “té analitzats tots els comuners i és la que disposa dels diners per efectuar els pagaments a la constructora”.

Angulo va assegurar que aconseguir preus competitius no està renyit amb la qualitat final dels habitatges. Metropolitan House, de fet, està innovant contínuament per obtenir una eficiència energètica més gran i empra, alhora, tècniques constructives que redueixen l’impacte mediambiental. “Sempre treballem amb empreses constructores de primer ordre per oferir una garantia més gran a la comunitat de béns, treballem amb companyies d’assegurances que cobreixen tots els possibles riscos de la construcció i amb entitats financeres que garanteixen el pagament del cost de la mateixa”, explicava el president d’una empresa, qui també tenia molt present el seu vessant social, ja que destina una part dels seus beneficis a obres socials, com l’ajuda a nens desprotegits.

Com diverses empreses del sector immobiliari, Metropolitan House s’ha vist afectada per la crisi, però, tal com va celebrar Angulo, la companyia ha pogut continuar treballant amb èxit gràcies al seu mètode de treball. “Hi ha un aspecte molt important que ens ha permès subsistir i seguir al mercat: com que no tenim inversió en sòl gràcies a desenvolupar sempre comunitats de béns, mancàvem d’endeutament bancari”, assenyalava.

Ara, Angulo preveu que el futur del mercat de l’habitatge habitual “passarà per sistemes similars a les comunitats de béns, ja que a més d’aconseguir preus competitius, minimitzen el risc bancari”. Per això diverses entitats financeres estan finançant Metropolitan House, com Caixabank, Santander o Deutsche Bank. De fet, Metropolitan House va ser una de les poques companyies que va mantenir el finançament de les entitats bancàries per la seva seriositat.

ANA

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play