menu Home
AndorraCultura

‘L’estafador que va ser rei’, un documental de Jorge Cebrián, seleccionat pel Festival Cinemania de Montreal

Ingrid Monreal | 24 d'octubre de 2024

El documental ‘L’estafador que va ser rei’ dirigit pel periodista i realitzador Jorge Cebrián, ha estat seleccionat per formar part de la secció oficial del Festival Cinemania de Montreal a Canadà, on es projectarà el pròxim 7 de novembre.

‘L’estafador que va ser rei’ es tracta d’un documental que s’ha enllestit després de més d’una dècada d’investigació  i, en en qual, l’equip que hi ha participat -un 90% del qual és andorrà- ha recuperat fins a 6.000 documents, més de 400 articles de premsa procedents d’arxius internacionals i un centenar de cartes, a més de realitzar entrevistes a més d’una trentena de persones, incloen-hi una desena de testimonis directes.

“Nosaltres hem pogut completar aquesta història gràcies a la col·laboració de molts estudiosos. Aquesta investigació és fruit del treball conjunt de molts professionals, entre els quals hi ha periodistes, advocats, historiadors i professors universitaris d’Espanya, França, Alemanya i Portugal” ha assenyalat, Cebrián, qui ha destacat que s’ha aconseguit reduir la versió original del documental de dues hores i mitja fins als 100 minuts finals. “Ha estat un projecte divertit, però també molt laboriós, ja que comptàvem amb molt de material i nombrosos documents. Des de la productora Qucut, la nostra tasca ha estat donar forma a tot aquest contingut i afegir-hi recreacions per aportar-hi un punt de vista més cinematogràfic” ha apuntat el realitzador del documental, Albert Cristòfol, qui ha celebrat la col·laboració amb l’actor Manel Piñedo, qui interpreta Skossyreff.

Tal com ha avançat Cebrián, el documental repassa la vida de l’aventurer rus Boris Skossyreff des del 1917 fins a finals dels anys vuitanta, quan va morir, i relata alguns dels episodis més estrambòtics d’aquest personatge, que provenia de la noblesa, havia viatjat per mitja Europa, parlava 22 llengües i va mantenir una estreta relació amb Andorra.

A través de la investigació es va descobrir que Boris va ser a Andorra l’any 1934 i va intentar apropiar-se de la corona andorrana. Fins i tot va declarar la guerra al bisbe d’Urgell i va redactar una Constitució que preveia una monarquia parlamentària a Andorra.

“Tot i que és un personatge que pot generar simpatia, també exposem les seves parts més fosques, perquè no volíem presentar-lo només com un aventurer simpàtic. Hi ha accions documentades que mostren que era un individu sense escrúpols que es preocupava únicament pels seus interessos” ha afegit Cebrián.

El documental, que es troba narrat en diverses llengües, començarà properament el seu recorregut pels festivals de cinema i s’estrenarà a les sales aquest estiu. A més, segons ha comentat Cebrián, s’està treballant en un acord de col·laboració amb el ministeri d’Educació i els Cinemes Illa Carlemany perquè els primers espectadors siguin els alumnes del país.

Written by Ingrid Monreal




  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play