menu Home
AndorraEconomiaPólitica

Discrepàncies entre patronal i treballadors sobre la quota d’hivern

Ingrid Monreal | 14 d'octubre de 2024

La quota d’hivern comptarà amb 4.900 autoritzacions de treball, i a més, es prorrogarà amb 900 llocs de treball de quota general. Així s’ha donat a conèixer aquest matí, després de la reunió del Consell Econòmic i social en què aquesta quota ha estat debatuda. En aquest sentit la ministra de presidència, economia, treball i habitatge, Conxita Marsol, ha assenyalat que s’ha reduït la quota, respecte la de l’any passat: “S’ha buscat una xifra una mica inferior a la de l’any passat, amb aquesta clara voluntat d’anar fent el creixement més sostenible d’aquest país”.

Ara serà el Govern el que aprovarà aquesta xifra definitiva. Val a dir, però, que el plantejament d’aquest volum ha generat discrepàncies no només entre patronal i sindicats sinó també entre representants dels treballadors, ja que la Unió Sindical d’Andorra defensa que s’ha d’aturar l’arribada de treballadors estrangers a Andorra amb les condicions que s’estan portant actualment.

“El que no podem fer és fer venir gent de fora” i fer-los viure “en pisos pastera”, ha etzibat el secretari general, Gabriel Ubach, que ha lamentat també que “tampoc” estan d’acord amb uns salaris “que no són dignes per poder viure en aquest país”. Per aquests motius, s’han mostrat contraris que es tirin endavant les quotes per a l’hivern fins que aquests “problemes interns” no trobin solució. Qüestionat sobre les diferències entre l’USdA i el SEP, Ubach s’ha limitat a dir que “ningú vol parar l’activitat econòmica, és evident, però no d’aquesta manera” i ha afegit que si tothom mira “cap a un altre cantó (…) algú ha de fotre un cop de puny sobre la taula”.

Davant aquests problemes esmentats de l’habitatge, Marsol ha respost que quan una persona va a immigració i demana el permís de temporer “ha d’especificar on resideix i acreditar-ho, per tant, veurem si hi ha la possibilitat que puguem fer més inspeccions o més controls d’aquestes condicions”. I ha tornat a recordar la feina que s’està fent des de l’executiu per solventar el problema, entre altres amb la llei òmnibus.

Tornant a les quotes el president de la Confederació Empresarial Andorrana, Gerard Cadena, ha defensat defensat que “si no s’aprovessin aquestes quotes, la temporada d’esquí, la temporada d’hivern, patiria molt i, per tant, se’n ressentiria l’economia moltíssim”, i ha defensat que malgrat que el gruix és inferior al de l’any passat “són totalment necessàries per poder posar en marxa aquesta temporada d’hivern”.

I tot i que la qüestió dels salaris no formava part de l’ordre del dia, les tres parts han estat qüestionades pels mitjans de comunicació, sobre l’augment dels sous que haurien d’aplicar-se l’any vinent. En aquest sentit, la titular d’Economia ha reiterat la intenció de l’executiu que siguin les dues parts, empresaris i empleats, els que intentin arribar a un acord. “Esperem que al proper consell (econòmic i social) ens vinguin amb una proposta unànime”, ha desitjat.

Davant la proposta de l’USdA que el salari mínim estigui per sobre dels 1.500 euros, Marsol ha explicat que encara no estan en disposició de posicionar-se sobre aquesta xifra i ha detallat que volen esperar les propostes clares.

Al seu torn, des de la CEA es vol acabar de veure quin serà l’IPC final de l’any, ja que Cadena ha recordat que està havent-hi unes fluctuacions molt importants. Així, ha expressat que aquest any potser l’acord sobre els salaris serà més fàcil tenint en compte la baixa inflació i ha emfasitzat que caldrà posar el focus en el mínim.

I a més del treball per definir els sous també s’ha posat sobre la taula que una subcomissió del Consell Econòmic i Social, pugui començar a avaluar els canvis que caldria impulsar amb relació als convenis col·lectius, tenint en compte, que la voluntat de l’executiu és que treballadors i empresaris es posin d’acord i que hi pugui haver representants dels treballadors en les negociacions.

Written by Ingrid Monreal





  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play