menu Home
AndorraSalut

La nova campanya de salut mental i addiccions vol trencar amb l’estigma

Ingrid Monreal | 27 de setembre de 2024

Que la salut mental sigui tabú és una bogeria”. Aquest és l’eslògan de la nova campanya de salut mental i addiccions del ministeri de Salut; una campanya que està adreçada a tots els ciutadans del país, i que està focalitzada en la desaparició de l’estigma que encara perdura en la societat sobre els trastorns de salut mental.

Així ho ha anunciat, la ministra de Salut, Helena Mas, en el marc de la presentació de la campanya: “A Andorra s’han atès un 7,9% de menors de 18 anys i un 4,2% de majors d’edat en salut mental i addiccions” ha revelat Mas. En aquest sentit, tant des del ministeri com des de la secretaria d’Estat de Salut, aprofitant que el dia de la salut mental és el pròxim 10 d’octubre, transformar l’octubre en un mes en què es realitzin de forma reiterada actes i s’apliquin mesures per evitar les patologies.

A més, també es vol assolir la detecció precoç i la promoció de les diferents malalties mentals i d’addiccions. Entre d’altres, alguns dels objectius de la campanya, que els ha detallat la secretaria d’Estat de Salut, Cristina Pérez, són arribar a totes les franges d’edat i interpel·lar a l’espectador. Arran d’aquests objectius, amb l’eslògan s’ha volgut capgirar els termes per “no posar el focus en el prejudici o en la recepció que es pugui tindre en la malaltia, sinó en què es pot fer pensar aquella malaltia” ha declarat la secretaria d’Estat de Salut, Cristina Pérez.

Així doncs, els cartells promocionals, els quals es podran veure al carrer, a les escoles o als establiments, entre altres llocs, compten amb cinc declinacions, una per cada malaltia de salut mental i una per addiccions.

Val a dir que aquesta campanya de salut mental i addiccions no acaba aquí, ja que, com és habitual, el mateix dijous 10 se celebrarà la Taula nacional de salut mental i addiccions, on participen, a banda dels agents de salut, les associacions de pacients, així com els agents socials i comunitaris.

En un altre ordre de coses, Mas ha explicat com s’ha desenvolupat la reunió d’aquest dilluns amb el ministeri de Salut, el SAAS i els veïns del Ròdol en relació a l’equipament de salut mental que es vol instal·lar a l’edifici. “Vam poder aportar posicions i comprendre’ns. El que nosaltres no voldríem és que aquests veïns se sentissin perjudicats, però tampoc volem que el compromís d’aquest projecte assistencial que és tan clau i que té tantes implicacions, es veiés com a permès”, ha declarat.
En aquest sentit, Mas ha confirmat que es troben en un procés d’anàlisi de la situació, d’una part jurídica i, d’altra part, d’espais “per veure si podem trobar alguna aproximació a la seva demanda”.

Davant una pregunta dels mitjans sobre un primer balanç de la línia telefònica per la prevenció del suïcidi, Mas no ha volgut donar cap xifra concreta. Amb tot, ha mencionat que han tingut un volum considerable de trucades, tant de prevenció de conducta suïcida com en l’àmbit de malestar vinculat amb la conducta para suïcida.

Written by Ingrid Monreal





  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play