Els cònsols volen tenir un “rol més d’iniciativa” en el marc de l’institut de l’habitatge
Els comuns han manifestat el seu desig de jugar un paper més proactiu en l’Institut Nacional de l’Habitatge, amb l’objectiu de proposar solucions efectives per a la problemàtica de l’habitatge assequible a Andorra.
Aquesta intenció es materialitza amb el nomenament de Lluís Ginjaume com a representant de les corporacions comunals en l’organisme. En el decurs de la reunió de cònsols, celebrada aquest dimarts, han expressat el compromís d’estar més implicats en les decisions de l’institut, amb trobades periòdiques per definir accions concretes.
Cairat ha remarcat el consens sobre Ginjaume com a nou representant, destacant el seu perfil tècnic i objectiu. Esperen que la seva experiència aporti propostes innovadores i pràctiques per abordar la falta d’habitatge a preu assequible.
A banda d’aquesta qüestió, els comuns han acordat mostrar la seva opinió sobre la revisió de la llei del sòl. Cairat ha assenyalat que aquesta llei és crucial per ordenar l’ús del territori i els comuns volen assegurar-se que la seva veu sigui escoltada en les decisions que es prenguin. De moment, el cònsol major lauredià ha manifestat que encara és “prematur” anunciar quin és el posicionament dels comuns sobre aquests canvis, i ha reconegut que malgrat que hi ha una “voluntat conjunta” d’ordenar el territori també és cert que hi ha “set realitats” diferents.
Així doncs, es preveuen trobades amb consellers generals i amb el Govern per debatre els detalls de la revisió i assegurar una bona coordinació en aquest àmbit.
De manera paral·lela, Cairat ha explicat que els comuns continuen la feina per tenir enllestits els estudis de càrrega per lliurar-los al Govern. El mandatari comunal lauredià ha refermat que “a finals d’octubre” estaran tots lliurats. En aquest sentit, els dos cònsols, que han exercit de portaveus de la resta, han destacat que hi ha corporacions que treballen en “qüestions tècniques” i que altres ja els han lliurat. És el cas, ha destacat González, d’Andorra la Vella, mentre que Sant Julià de Lòria, ha reiterat Cairat encara està en “fase de revisió i aclariment”.
A més, en el decurs de la reunió, han acordat realitzar un estudi tècnic-econòmic per a la nova concessió de la recollida de brossa, que expira el 2025. L’objectiu és, segons ha explicat Cairat, revisar el model actual de recollida selectiva, amb un cost anual de set milions d’euros, per trobar maneres d’optimitzar-lo i fer-lo més eficient. El que es farà segurament és allargar un any l’actual concessió un any i també es vol escoltar l’executiu, que és qui té la competència de la gestió dels residus.
Finalment, la reunió ha comptat amb la visita de la secretària d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana, Mariona Cadena, i membres de l’Institut Andorrà de les Dones. S’ha destacat el compromís dels comuns amb la implementació de mesures d’igualtat efectiva entre homes i dones, amb l’objectiu de continuar avançant en aquest àmbit i establir-se com a referents en la matèria.