Gili: “Prefereixo censurar que anar a un funeral”

“Sí, ahir vaig censurar la censura”. Així de contundent s’ha mostrat la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, per explicar la decisió de cancel·lar l’exposició ‘La censura és la comissària d’aquesta exposició’, prevista fins al setembre a l’Espai Caldes.
La corporació va decidir suspendre la mostra perquè una de les obres exposades hi apareixia la portada de Mahoma elaborada per la revista Charlie Hebdo, que va desencadenar amb els atemptats del 2015 a les mateixes oficines del mitjà de comunicació.
Gili ha argumentat que la decisió es va prendre arrel de l’estat d’alerta terrorista que tenen els dos països veïns, pels atemptats que es van produir tant a Catalunya i a França els darrers anys i per la celebració dels Jocs dels Petits Estats, que suposaran que “vindrà molta gent”, ha esmentat la cònsol.
És per aquest motiu, i després d’una anàlisi acurada de la situació que s’ha decidit tancar l’exposició, segons argumenten des del comú. “Prefereixo censurar que anar a un funeral”, ha asseverat Gili per argumentar la decisió.
L’exposició, havia estat creada específicament per a l’Espai Caldes en col·laboració amb el Museu de l’Art Prohibit de Barcelona. Aquest reuneix obres d’artistes de renom internacional que, per la seva mirada crítica o provocadora, han estat censurats, silenciats o rebutjats en algun moment. A La censura és la comissària d’aquesta exposició s’hi podien veure les obres d’Ai Weiwei, perseguit pel règim xinès per la seva dissidència artística o Charo Corrales, que aborda el feminisme i la intimitat des d’una òptica radicalment personal.
També hi havia obres d’autors com Marcelo Expósito, Mounir Fatmi, María Evelia Marmolejo o Núria Güell, que utilitzen l’art com a eina de denúncia davant les injustícies socials, polítiques i ideològiques.