L’ONCA i el SAAS signen un conveni per a la continuació de la musicoteràpia en cures pal·liatives

El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) i la Fundació ONCA han formalitzat un conveni de col·laboració que garanteix la continuïtat i l’ampliació del programa de musicoteràpia a la unitat de cures pal·liatives de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell.
La iniciativa, impulsada arran dels bons resultats obtinguts durant la prova pilot, es desenvoluparà durant tot el 2025 amb un increment del nombre de sessions setmanals i la previsió d’un estudi científic que n’avaluï l’impacte clínic.
Segons el responsable del programa per a les persones de la Fundació ONCA, Joan Hernández, “els resultats molt positius” de la prova han estat clau per consolidar el projecte. La iniciativa també preveu que es pugui realitzar un estudi científic per determinar amb més precisió quins són els efectes de la musicoteràpia en els pacients.
En total, es van fer 46 sessions de musicoteràpia i es van recollir 62 enquestes de satisfacció entre pacients, familiars i personal sanitari. Aquestes dades han permès consensuar l’ampliació del projecte i posar les bases per a una anàlisi més profunda dels seus efectes sobre els símptomes físics i emocionals dels pacients.
El conveni, amb una durada inicial d’un any prorrogable, preveu passar d’una a dues sessions setmanals, realitzades per la musicoterapeuta Laia Font, qui dedica quatre hores cada dilluns i dimecres als pacients ingressats. Actualment, la unitat compta amb dotze llits disponibles, dels quals vuit estan ocupats, tot i que es fa seguiment a una quarantena de pacients a través d’atenció domiciliària, consultes externes i atenció telefònica.
Marc Pascual, coordinador de la unitat de cures pal·liatives, ha destacat el valor terapèutic del projecte: La música té molts beneficis i, segons ha recalcat Pascual, en alguns pacients “les seves vibracions ha fet d’eina per obrir canals que amb altres alternatives no podíem”.
Amb l’objectiu de donar a conèixer el projecte i promoure’n la difusió, la iniciativa es presentarà en tres espais diferents: una sessió oberta al públic el dijous 15 de maig al Centre de Congressos d’Andorra la Vella, dins la jornada de cures pal·liatives el divendres 16 i en una taula rodona de projectes al Pirineu el diumenge 18 a la Seu d’Urgell.