Les jornades ‘Un món millor’ defensen canviar cap a un model turístic amb més valor afegit

Sota el lema “Un món millor” la IV edició de les Jornades de Turisme Sostenible d’Andorra, ha reunit experts, responsables polítics i representants del sector per analitzar alternatives al model turístic massiu. L’esdeveniment, celebrat a Sant Julià de Loria, ha posat l’accent en la necessitat d’avançar cap a un turisme més qualitatiu, desestacionalitzat i arrelat al territori.
“Partim d’un marc on hi ha una evidència molt clara: estem arribant al límit de la capacitat dels recursos naturals i de les infraestructures. Per tant, es posa clarament de manifest que, lògicament, de manera progressiva s’ha d’anar canviant aquest model” ha afirmat el cònsol major lauredià, Cerni Cairat, qui també ha defensat un enfocament més centrat “no tant en el resultat quantitatiu, sinó en aquelles propostes que cerquin el valor afegit”.
Les ponències han abordat qüestions com l’impacte social del turisme massiu, el risc de turismofòbia, les paradoxes urbanístiques en microestats com Andorra o la necessitat de cooperació entre administracions.
L’enginyer i cap de projectes de BMS Consultoria Estratègica, José Gismero, ha destacat la necessitat de desestacionalitzar el turisme. “Ara mateix estem apostant per mantenir els grans esdeveniments esportius, perquè Andorra és un referent en aquest sentit. El que cal és no crear-ne de nous en moments puntuals de l’any, sinó potenciar esdeveniments més petits i en llocs més reduïts, per tal que els turistes puguin interactuar més amb els residents” ha assenyalat.
També s’ha presentat l’estudi sobre la capacitat de càrrega turística del país, que recomana limitar el creixement, millorar infraestructures i fomentar esdeveniments de petit format amb més interacció entre turistes i residents.