La taxa de fecunditat d’Andorra, entre les més baixes del món

La taxa de fecunditat del Principat (0,79) va situar-se com a una de les més baixes en tot el món durant el 2023, només per davant de Corea del Sud (0,72). Així es desprèn de les dades de l’Observatori de la Infància que elabora el Comitè Nacional d’Andorra per Unicef i el Grup de Sociologia d’Andorra Recerca + Innovació. Així doncs, la taxa de fecunditat andorrana, que ha anat disminuint progressivament fins a situar-se per sota de l’1 en els darrers anys, representa un valor molt inferior a la taxa d’altres països com Espanya , Portugal o França, i també està molt per sota de la mitjana de la Unió Europea.
A aquesta xifra se suma la problemàtica relativa a la privació material entre les famílies monoparentals femenines, on es mostra que gairebé la meitat (48,7%) tenen molta o certes dificultats per arribar a final de mes. En el cas de les parelles amb fills, el percentatge baixa al 31%. La presidenta d’Unicef Andorra, Dàmaris Castellanos, ha alertat que la fecunditat al país ha patit “una baixada greu” des del 2013, quan se situava en l’1,18. També ha posat el focus en la població menor de 15 anys, on s’ha registrat una disminució del 13,57% si es compara amb els registres del 2010.
Aquest fet, xoca amb l’increment de població que ha experimentat el país durant aquests mateixos anys i que ha estat del 21,6%. Castellanos ha atribuït la baixa taxa a diferents motius com ara el preu del lloguer, la situació laboral i la conciliació, que han contribuït a tenir menys fills i en edats més avançades. De fet, l’edat mitjana de maternitat se situa actualment en els 33,57 anys.
Un altre dels aspectes sobre el qual posa el focus l’Observatori de la Infància és en la salut mental dels joves. En aquest sentit, s’ha assenyalat que el 2024, el 10% dels adolescents tenen una ideació suïcida, com a mínim, la meitat dels dies de la setmana. Aquest percentatge, tot i que se situa un punt per sota del registrat el 2022 hauria de servir, segons Damaris per posar una mica més el focus en què és la salut mental.
A més, i segons les dades del SAAS, durant el 2023 es van registrar 4 temptatives de suïcidi d’adolescents entre els 11 i els 17 anys, una xifra que, novament, és inferior a la de l’any anterior quan n’hi van haver 10. En aquest sentit, el coordinador de Sociologia d’AR+I, Joan Micó, ha avançat que el ministeri de Salut està preparant una enquesta entre els adolescents on es demanarà sobre dades de salut mental.
D’altra banda, les dades de l’Observatori mostren com un 13% dels adolescents consideren regular el seu estat de salut i un 2% el consideren dolent. Això es tradueix en el fet que un 16% dels enquestats tenen símptomes compatibles amb una depressió moderadament greu o greu. Tot i l’alerta de la xifra, Micó ha asseverat que es tracta d’una dada que també és inferior a la registrada el 2022.
Finalment, l’Observatori de la Infància posa en relleu que durant el 2023, fins a 13 menors d’entre 11 i 16 anys van ser víctimes de violència en l’àmbit escolar; 17 menors de 0 a 17 anys van ser víctimes de violència domèstica; i 10 menors de 0 a 17 anys van ser víctimes de delictes contra la llibertat sexual .
A banda, s’indica que la policia va interpel·lar l’any passat fins a 139 menors per conductes delictes, 28 per consum de tòxics i 2 per casos d’abusos sexuals.