L’AR+I proposa crear una borsa de persones cuidadores per cobrir baixes i vacants per jubilació
L’AR+I proposa crear una borsa de persones cuidadores amb formació específica vinculada al Departament d’Ocupació i Treball, per cobrir baixes i vacants per jubilació. Aquesta és només una de les propostes més destacades que s’han extret en el marc d’un l’estudi sobre la dependència a Andorra; un estudi elaborat per investigadors de l’àrea de sociologia d’Andorra Recerca Innovació que planteja una sèrie d’accions per transitar cap a una societat cuidadora.
“Penso que és una proposta que podria actuar com a estructura de suport per ajudar els serveis públics i privats a cobrir places vacants de persones cuidadores i, alhora, podria oferir a les cuidadores una plataforma on registrar-se per facilitar la cerca de noves oportunitats laborals en finalitzar un contracte” ha comentat, Trifu, mentre afegia que “hi ha una gran varietat d’especialitzacions tècniques per atendre diferents tipus de malalties específiques. A més, són essencials les habilitats humanes, que faciliten la relació entre el professional, la persona cuidadora i la persona atesa”.
Altres propostes que assenyala l’estudi per millorar la situació de les persones dependents i els seus cuidadors o cuidadores, són, per exemple, la detecció precoç de malalties que poden derivar en una discapacitat, l’ampliació i diversificació de l’oferta d’habitatges amb serveis, ajustar la capacitat del servei públic d’atenció domiciliària a les necessitats reals de la població, o crear un registre públic d’empreses i entitats privades de cura a domicili.
Pel que fa a les necessitats de les persones dependents, Trifu ha explicat que l’estudi posa de manifest que, en realitat, no canvien. “Avançar cap a una societat cuidadora requereix molts esforços, la col·laboració de molts agents, i depèn de la suma d’aquests esforços. L’objectiu és que els avenços actuals es consolidin, s’accelerin i que aquest canvi de model continuï progressant. Idealment, en pocs anys, hauríem de poder veure canvis significatius” ha destacat, Trifu.
Un altre aspecte en el qual aprofundeix l’estudi és el paper de la dona en l’actual model de cura. Amb relació a aquesta qüestió, el document subratlla que, tot i que la situació està canviant, el model tradicional de cura continua assignant a les dones la major part de la responsabilitat de les tasques de cura de familiars. De fet, l’informe assenyala que la pandèmia va agreujar aquesta situació, ja que va augmentar l’estrès i l’impacte emocional de les persones cuidadores, principalment, dones.
Finalment l’informe també preveu un augment de la demanda de cures, ja que, segons les previsions de l’OCDE, la població envellirà i, al 2050, per cada dues persones d’entre 20 i 64 anys, hi haurà una persona de 65 anys o més.