menu Home
Andorra

El Consell General esdevé ‘parlament verd’ gràcies a diferents accions

Ingrid Monreal | 30 d'octubre de 2024

El Consell General esdevé ‘parlament verd’. I ho ha fet gràcies a un seguit d’accions que tal com ha detallat el síndic general, Carles Ensenyat, es culminen aquest dimecres gràcies a la signatura del conveni amb FEDA per rebre el segell Llum Verda, que certifica que tota l’energia que es consumeix té origen renovable. Així, Ensenyat ha recordat que les diferents accions van arrencar la legislatura passada, quan la síndica Roser Suñé va decidir compensar els viatges que feien els consellers.

També es va signar la connexió a la xarxa de FEDA Ecoterm, la qual cosa ha suposat que es deixin de consumir 60.000 litres de gasoil i, per tant, són “60.000 litres menys de gasoil cremats al centre de la ciutat”. A més, es van instal·lar plaques fotovoltaiques a la coberta de l’edifici que permeten produir entre el 12 i el 18% de l’energia que es consumeix i ara es fa la culminació de totes aquestes accions amb el conveni a través del qual se certifica que tota l’energia elèctrica que consumeixen les dependències del Consell General tenen un origen verd, la qual cosa suposa 1,3 milions de MWh, és a dir, 164 tones a l’any d’estalvi.

En total, amb totes les accions, es deixa de produir 300 tones de CO2 i esdevé parlament verd, de fet, un “dels pocs” que hi ha al món si no l’únic, ja que Ensenyat ha reconegut que no en coneix cap que tingui aquesta distinció.

D’aquesta manera, el síndic ha subratllat el fet que després de la signatura del conveni per a l’embrancament a la xarxa de calor d’Andorra la Vella de FEDA Ecoterm aquesta tardor ja s’hagi fet la connexió definitiva i, per tant, el Consell ja no faci servir gasoil per a la calefacció. Ara, a més, se suma l’acció lligada al consum elèctric, que compta amb aquesta certificació d’origen renovable. Per tant, ha valorat que s’han fet un seguit de passos, un “cúmul d’accions”, que es culminen aquest dimecres, la qual cosa no significa, ha remarcat, que s’hagin d’aturar aquí sinó que ha avançat que es continuaran “fent passos per reduir el consum energètic”. “És el nostre compromís”, ha asseverat.

Al seu torn, el director general de FEDA, Albert Moles, ha recordat que “una de les instal·lacions primeres que hi va haver a Andorra de plaques fotovoltaiques” va ser al Consell General i “des de llavors, a banda de la llei d’impuls de la transició energètica hi ha hagut moltes lleis per facilitar l’autoconsum, per facilitar el desenvolupament d’energies renovables”.

“La voluntat de FEDA és ajudar” les diferents parts implicades a què “la transició energètica sigui un èxit”, ha assegurat Moles, que ha recordat que precisament està posant a l’abast de la ciutadania diverses eines per fer aquest canvi, com és l’exemple de la Llum Verda. I ha concretat que actualment el 15% del consum del país ja compta amb aquesta certificació d’origen renovable.

Una xarxa de calor que continua creixent

En el cas concret de la xarxa de calor, a la qual el Consell està embrancat, cal destacar que es tracta d’un “sistema tancat d’aigua calenta” que ve de la central de valorització de residus i que representa un “sistema més eficient i més sostenible”, en paraules del gerent de FEDA Ecoterm, Alberto Manzano. Actualment, la xarxa té una producció d’uns 20 gigues anuals, la qual cosa equival a l’eliminació de 2.000 llars de calefacció individual. Manzano ha destacat, a preguntes dels mitjans de comunicació, que ara com ara hi ha en estudi una ampliació d’aquesta xarxa cap a “altres barris”. També ha concretat que actualment es dona servei a 87 edificis i que es té la capacitat de “duplicar la producció” fins al 2030.

Written by Ingrid Monreal





  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play