L’Associació Andorrana contra el Càncer denuncia un “maltractament” per part del Govern

El president de l’Associació Andorrana contra el Càncer (Assandca), Josep Saravia, ha denunciat públicament el que considera un “maltractament” per part del Govern en relació amb la decisió de no avançar amb la unitat de radioteràpia a Andorra. Segons Saravia, el projecte, que en el seu moment havia estat inclòs en el programa de l’executiu, ha estat aturat tot i les dades que, segons ell, justifiquen plenament la seva necessitat.
“Quan dic que ens maltracta és pel fet que jo sempre he reivindicat una unitat de radioteràpia al país que creiem fermament que la necessitem, que les dades actualment ens donen suport a, però que el Govern ha pres la decisió de moment de no tirar endavant quan ja ho portava amb el seu programari” ha estat contundent. Les xifres, segons l’estudi de la doctora Cristina Royo, demostren que l’any 2023 va haver-hi uns 407 casos nous de càncer al país, dades que han de ser “més que suficients” segons ha declarat Saravia.
Saravia ha recordat que la unitat de radioteràpia ja es va plantejar durant el govern de l’excap de Govern, Antoni Martí, quan Andorra, segons el president d’Assandca, estava “prou preparada” per acollir-la. També ha comparat la situació amb Suïssa, que compta amb instal·lacions per a aquests tractaments malgrat ser un país petit, i ha assenyalat que a Andorra hi ha una part de la població més adinerada que es tracta a l’estranger i, per tant, les estadístiques locals no reflecteixen la realitat completa.
A més, Saravia ha incidit en les dificultats que suposen els desplaçaments per als pacients que han de viatjar fora del país per fer tractaments de radioteràpia, assenyalant que el trajecte de sis hores implica una “pèrdua de temps excessiva”. Aquest fet, segons ell, afegeix una càrrega emocional i personal als pacients, que han de reorganitzar les seves vides, especialment en el cas de persones amb fills o altres responsabilitats familiars.
Un altre punt de preocupació destacat per Saravia és l’impacte de la pol·lució a Andorra, que segons ell es manté atrapada dins el país i pot tenir conseqüències greus per a la salut pública a llarg termini. El president d’Assandca ha advertit que si no s’actua ara, els efectes es notaran d’aquí a vint anys, afectant especialment les generacions futures. “Si les estadístiques es compleixen, els nostres fills i les nostres nenes estaran patint molt més que nosaltres la situació” ha relatat el president d’Assandca, afegint que no entén la presa de decisions en temes com el càncer.
Pel que fa al càncer infantil, Saravia ha mencionat que anualment es detecten entre cinc i set casos, tot i que la majoria es tracten fora del país. Ha afirmat que no es justifica la creació d’una unitat oncològica infantil a Andorra, però que aquest àmbit segueix sent una preocupació important.