menu Home
AndorraPólitica

El Govern presenta un projecte de llei amb l’objectiu d’agilitzar la justícia

Ingrid Monreal | 16 d'octubre de 2024

Govern ha presentat un projecte de llei de modificació de cinc normes en l’àmbit de la justícia per fer més àgil i eficaç el sistema judicial del país. Ja fa anys que la Batllia presenta retards importants a l’hora de resoldre procediments, i és per aquest motiu que ara s’introdueixen canvis, tal i com ha anunciat la ministra de Justícia i Interior, Ester Molné.

Entrant al detall, en primer lloc es modifiquen les normes de la Llei qualificada de la justícia per tal de facilitar la composició dels tribunals en els supòsits d’incompatibilitats o d’incapacitat temporal o altres situacions. Concretament, segons ha explicat Molné, es refereix a la figura del magistrat substitut, per garantir que en tot moment es pugui formar el Tribunal de Corts i el Tribunal Superior de Justícia, davant de supòsits d’incapacitat temporal o altres situacions administratives.

Igualment, es preveu que els batlles puguin ser habilitats per actuar en règim de suplència al Tribunal Superior de Justícia, com es troba actualment contemplat per a les suplències al Tribunal de Corts.

En segon lloc, el mateix projecte de llei millora les notificacions de les resolucions realitzades en mèrits de la Llei d’accés electrònic de l’Administració de justícia. Específicament, s’adapta la regulació a les particularitats dels processos penals amb persones privades de llibertat i dels procediments d’habeas corpus, reduint el termini en el qual l’advocat es dona per notificat.

Addicionalment, el projecte de llei modifica la Llei del Ministeri Fiscal per tal d’establir un sistema de substitució del fiscal general, creant un règim senzill, àgil i eficaç atendre les situacions d’absència, d’impossibilitat o de vacant del fiscal general.

També es modifica el Codi de procediment civil per tal de poder suprimir la vista oral en cas de rebel·lia processal. És a dir, s’estableix que, en cas que el demandat no comparegui en el termini per contestar la demanda, el tribunal pot decidir, que no se celebri el judici oral i declarar el procés vist per a sentència.

Finalment, es modifica la Llei qualificada del Codi penal i la Llei qualificada del Codi de procediment penal per fer ajustaments tècnics en els delictes de conducció sota l’efecte de les drogues i l’alcohol.

Written by Ingrid Monreal




  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play