Prima d’acompliment no consolidable per als funcionaris a partir del 2028

El Govern ha donat llum verda aquest dimecres al reglament de l’avaluació de l’acompliment de l’administració general (AvAc), un mecanisme conegut anteriorment com a GAdA que tornarà a suposar el pagament de primes no consolidables als funcionaris de l’administració general amb antiguitat mínima d’un any i sempre que compleixin els objectius fixats. Així doncs, tal com ha explicat el secretari d’Estat de Funció Pública, Marc Cornella, l’estructura temporal del nou sistema consistirà en una etapa de dos anys consecutius, mentre que cadascun d’ells es dividirà en dos cicles avaluadors. Això suposa que els primers pagaments als treballadors no arribaran fins al 2028, quan hagi finalitzat el primer cicle i s’hagi donat pas al segon.
Els principals objectius sobre els quals serà avaluat cada funcionari hauran de ser metes concretes, quantificables, assolibles, realistes, específiques i finites. Segons Cornella, un exemple d’objectiu a complir serà que els treballadors millorin les seves competències digitals i que així ho certifiquin un seguit d’indicadors d’assoliment.
D’aquesta manera, els objectius podran ser estratègics i transversals i seran definits pel Govern; podran ser específics del departament i seran definits de forma conjunta pel ministre i el director o responsable del departament; i podran ser específics de cada àrea o unitat i seran definits conjuntament pel director o responsable i els comandaments segons els objectius del Govern i del departament. Finalment, també podran ser objectius individuals de cada funcionari que definiran conjuntament el mateix avaluat amb el seu avaluador, d’acord amb les funcions del seu lloc de treball i els objectius estratègics i transversals del Govern.
Respecte a la decisió que la prima no sigui consolidable, el secretari d’Estat ha posat en relleu que, a diferència del GAdA, aquest nou reglament de l’avaluació de l’acompliment es divideix en dues parts: d’una banda, en l’avaluació per objectius i de l’altra en la carrera professional, que “tal com està conceptualitzada a dia d’avui la idea és que hi hagi una avaluació de competències i una valoració de mèrits”, la qual cosa “redundarà en l’evolució dins la graella salarial de forma consolidada”.
Pel que fa a l’avaluador, ha concretat Cornella, serà el comandament immediat al funcionari concernit i gestionarà tot el procés d’avaluació de l’acompliment de totes les persones que en depenen jeràrquicament o funcionalment d’ell. Cada objectiu s’ha d’acompanyar dels indicadors de mesura que permeten valorar-ne l’assoliment individual de cada funcionari, ja sigui un objectiu col·lectiu com unipersonal. A més, per garantir l’objectivitat del procés, es facilitaran formacions i guies de suport, adreçades a tot el personal de l’administració i que serviran d’ajuda en el procés de definició d’objectius i d’establiment dels indicadors per avaluar els objectius.
Un cop tancada l’etapa de dos anys, el procés comptarà amb un component retributiu que consistirà en una prima única variable biennal no consolidable que percebrà el funcionari i que dependrà del resultat final de l’avaluació. En concret, si no es compleixen com a mínim dos objectius no es cobrarà res; si s’assoleixen dos es cobrarà el 50% de l’import de la prima; si s’assoleixen tres el 75%; i si s’assoleixen quatre el 100%.
Pel que fa a l’import de la prima, Cornella ha informat que el Govern, abans de l’inici de cada etapa de l’AvAc, acordarà la partida pressupostària dedicada a aquest sistema. L’import de la prima màxima que percebrà el funcionari en finalitzar el cicle de l’AvAc serà d’un percentatge, decidit pel Govern, sobre el global de retribució percebuda durant dos anys. Els conceptes que es computen i prenen en consideració per calcular les mensualitats són el sou base, el complement de responsabilitat addicional i el complement específic en cas de tenir-ne. El pagament de la prima s’efectuarà durant el primer semestre de l’any següent a la finalització de cada etapa completa i per tal de poder aspirar al cobrament de la prima no es podran superar els 180 dies naturals d’absència totals, sense computar el període de vacances.
Amb tot, i per tal de revisar i validar els objectius que s’han presentat al procés d’avaluació de l’acompliment, i assegurar-ne la qualitat i l’homogeneïtat, es configurarà un comitè avaluador a cada ministeri. El comitè estarà format per representants del ministeri de Funció Pública; pels sindicats; i per membres del ministeri concernit. A més, es configurarà una comissió d’arbitratge, que serà l’encarregada de prendre una resolució davant de qualsevol incidència presentada per qualsevol actor i en qualsevol de les fases de l’aplicació del sistema d’avaluació de l’acompliment.