menu Home
AndorraGeneral

L’AR+I presenta una web amb informació sobre els terratrèmols a Andorra

Ingrid Monreal | 2 d'octubre de 2024

Andorra Recerca + Innovació ha presentat l’Observatori del Risc Sísmic d’Andorra; un projecte que centralitza tota la informació sobre l’activitat sísmica al país a través de la nova web terratremols.ad. La coordinadora de l’eix muntanya d’AR+I, Laura Trapero, juntament amb les investigadores Anna Echeverria i Natàlia Gallego, han explicat que aquest portal té com a objectiu facilitar el seguiment i la divulgació dels terratrèmols a Andorra, i “centralitza tota la informació disponible sobre els terratrèmols i la seva gestió a Andorra”, ha aclarit Trapero.

Una de les principals novetats del projecte és la creació d’un mapa interactiu que permet consultar en temps real la localització dels terratrèmols propers, gràcies a les dades registrades per tres estacions sísmiques situades a la Rabassa, el Pic de Padern i Santa Coloma. Aquestes estacions estan integrades a les xarxes sísmiques de Catalunya i França, per millorar la precisió en la localització de l’activitat sísmica als Pirineus.

A més, s’ha millorat l’enquesta sísmica perquè els ciutadans puguin informar de manera més fàcil com han percebut els terratrèmols, permetent a AR+I avaluar-ne l’impacte de manera més ràpida i eficient. “És important ser conscients que Andorra presenta una sismicitat moderada i que, per tant, és habitual i entra dins la normalitat percebre terratrèmols. No els podem evitar ni predir, però sí que podem estar el més informats i preparats possible”, ha explicat Gallego.

La nova web inclou també un apartat dedicat a la divulgació científica, on es poden consultar conceptes bàsics sobre terratrèmols, un catàleg d’afectacions històriques al país i una secció de preguntes freqüents per ajudar la ciutadania a comprendre millor aquest fenomen geològic.

Written by Ingrid Monreal





  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play