El dolmen del Cubil es desenterrarà completament l’any vinent
Els treballs d’excavació del túmul del Cubil, que es van iniciar fa poques setmanes amb l’objectiu deixar al descobert el dolmen que es va localitzar l’any 2018 a partir d’una fotografia aèria, s’allargaran fins a l’any vinent. Així ho ha anunciat l’arqueòleg i responsable de la intervenció, Josep Font, en el marc d’una visita d’autoritats i premsa al terreny.
“El primer pas de la intervenció és fer una documentació completa del sepulcre: la cambra funerària i tot el túmul, que és l’acumulació de pedres i terra que el cobreix. Com que tot estava tapat per herba, primer l’hem de delimitar, destapar-lo completament i documentar-lo” ha comentat, Font. “Els pròxims dies realitzarem fotogrametria i fotografies molt detallades per poder-ne fer un dibuix precís. Un cop tinguem la certesa que està ben documentat, l’any vinent, perquè ara ja no tenim temps, actuarem sobre la cambra funerària” ha afegit l’arqueòleg.
De fet, tot i que els resultats encara han de confirmar amb precisió l’existència del megàlit, l’arqueòleg ja s’ha aventurat a confirmar l’existència del dolmen perquè, segons ha indicat, l’excavació està oferint una sèrie de proves científiques. En aquest sentit, Font ha detallat que, gràcies a unes proves de radiocarboni, s’ha pogut concretar que es tracta d’una estructura megalítica que data de l’any 2.200 aC aproximadament. També s’ha descobert que hi havia un jaciment prehistòric anterior a la construcció del dolmen, que data del 2.700 aC, segons ha explicat, Font, qui ha qualificat l’excavació de ‘complexa’.
La visita també ha inclòs una parada a les obres de reconstrucció de l’Orri d’Emportona que, tal com ha avançat Font, consta d’una gran cabana del segle XVI amb dues habitacions, i es preveu que estigui enllestida de cara a la primavera. De fet, l’arqueòleg ha recordat que, dels vuit orris que es tenen constància al país, només s’està treballant en la reconstrucció de quatre, entre els quals destaca l’Orri de l’Estany Forcat.