menu Home
AndorraSalut

El Govern posa en marxa un servei telefònic per prevenir el suïcidi

Ingrid Monreal | 11 de setembre de 2024

El Govern ha posat en marxa el número de telèfon 177, una línia verda per prevenir el suïcidi a Andorra, disponible les 24 hores del dia, de dilluns a diumenge. Aquest servei, gratuït, segur i confidencial, s’ha activat en col·laboració amb la Fundació Ajuda i Esperança coincidint amb el Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi, que se celebra cada 10 de setembre.

L’objectiu d’aquesta línia és oferir suport, orientació i activació de recursos per a totes aquelles persones amb pensaments suïcides, tal i com ha explicat la presidenta de la fundació, Esperança Esteve. A més, la línia està disponible les 24 hores del dia de dilluns a diumenge, serà gratuïta, segura i confidencial.

Aquesta iniciativa forma part de l’estratègia nacional de prevenció i lluita contra el suïcidi dins del Pla Integral de Salut Mental i Addiccions impulsat pel Govern el 2022. La Fundació Ajuda i Esperança, una entitat catalana sense ànim de lucre, serà l’encarregada de gestionar les trucades amb professionals experts i voluntaris formats específicament en aquest àmbit. “Garantim la professionalitat, tant de la persona que ho fa sense cobrar, però també garantim que a darrere hi ha aquelles persones legitimades per poder fer una derivació correcta per poder intervenir en cas que el voluntari no se’n sortís”, ha afirmat Esteve, tot i que ha agregat que aquest últim cas “no ens ha passat mai”.

La persona voluntària es comunicarà amb l’afectat, mentre un altre voluntari es posarà en contacte amb els recursos públics del Principat i “el govern d’Andorra entrarà com cal o es derivarà”, ha detallat la presidenta de la fundació.

La ministra de Salut, Helena Mas, ha indicat que, tot i que actualment els voluntaris provenen de Catalunya, es preveu formar voluntaris locals en el futur. A més, ha ressaltat la importància de la col·laboració amb Andorra Telecom per proporcionar la infraestructura necessària i assegurar una atenció d’excel·lència gràcies a la coordinació amb els protocols del país. Es preveuen aproximadament “una quarantena de trucades i potser més” a l’any, tenint en compte el nombre de persones ateses en el servei d’urgències de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell per intents d’autòlisi: 40 el 2022 i 39 el 2023, ha relatat Mas.

Tornant a la línia telefònica, els casos seran classificats en quatre graus de risc: imminent, alt, moderat o lleu, amb una intervenció adequada segons la gravetat. En situacions de risc alt o imminent, s’activaran els serveis d’emergència. El Govern destinarà un pressupost d’uns 5.000 euros mensuals per a aquest projecte.

El servei també està obert a persones que, sense tenir pensaments suïcides, estiguin passant per un mal moment emocional, se sentin deprimides o buides. A l’octubre, s’afegirà un xat de suport a través de WhatsApp, dirigit especialment als joves, ja que el suïcidi és la tercera causa de mort entre aquest col·lectiu a nivell internacional. Aquesta nova funcionalitat pretén oferir una eina més per gestionar les alteracions psicoemocionals.

Written by Ingrid Monreal





  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play