Andorra la Vella aprova una moratòria de la construcció mentre revisa el pla d’urbanisme
El comú d’Andorra la Vella ha aprovat aquest dimarts una suspensió de la construcció mentre es duu a terme la revisió del pla d’urbanisme. Així s’ha aprovat en sessió de consell de comú; un punt que ha comptat amb el suport de la minoria. Tal i com ha explicat el cònsol major, Sergi González, aquesta decisió s’ha pres davant la crisi profunda de l’habitatge que viu el país i té un clar objectiu: “Volem que els ciutadans puguin viure a la nostra parròquia”.
En la roda de premsa posterior a la sessió de consell de comú, la majoria ha especificat que s’atura el desenvolupament d’unitats d’actuació; de plans parcials i de noves urbanitzacions, tot i que es continuarà endavant amb les construccions en sòl urbà consolidat que ja s’havien autoritzat i amb obres majors i menors en edificis ja existents. Aquesta moratòria s’allargarà un any, el temps que el comú es marca per fer una reflexió de futur, segons ha posat en relleu González, que ha manifestat que aquesta anàlisi es durà a terme amb tothom i ja ha anunciat que s’escoltaran experts i la ciutadania, entre altres.
González ha posat en relleu que amb els resultats de l’estudi de càrrega a la mà i altres reflexions que s’han dut a terme aquests sis mesos s’ha vist que és “el moment de veure quina parròquia volem” i ha conclòs que el que cal és una “parròquia desestressada” motiu pel qual s’ha pres la decisió de suspendre temporalment les llicències, mentre es duu a terme una anàlisi més aprofundida per “avaluar detingudament” tot un seguir “d’accions de present pensant en el futur”. D’aquesta manera, és previst que aquesta moratòria s’allargui durant un termini d’un any, que seria quan el comú preveu que es pugui culminar la feina de revisió del pla d’urbanisme.
González, ha explicat que l’actual pla d’urbanisme, si s’acabés executant al 100% podria arribar a un total de 50.000 habitants i ha concretat que hi ha disponibles quatre milions de metres quadrats edificables. La intenció és, per tant, frenar d’alguna manera aquesta edificabilitat.
De fet, el cònsol major, ha afegit que el mateix anunci que han fet d’altres parròquies, ha provocat que promotors d’edificis d’alt ‘standing’ s’hagin interessat per entrar els seus projectes de manera imminent a Andorra la Vella. Qüestionat sobre quants d’aquests podrien quedar ara, de moment, al calaix, el cònsol major ha detallat que uns 10-15 en total podrien quedar aturats, el “60% dels quals” podrien venir d’aquest efecte crida d’altres parròquies i un 50% dels quals serien d’alt ‘standing’.
Ara per ara la població de la capital volta els 25.000 habitants, però si s’arribés a doblar, el comú alerta que es podria arribar a un punt crític en quan a la depuració de les aigües; el subministrament d’aigua potable i la xarxa viària.
Des de la minoria, que com dèiem, s’han mostrat favorables a la moratòria, han reconegut la manca de planificació que hi ha hagut en els últims anys. En concret, el conseller, David Astrié, ha destacat que s’han fet accions com la separativa o grans inversions en la xarxa d’aigua potable i que ara el que tocava era “posar l’accent en la construcció”. Una reflexió doncs, en la que segons ha afegit, cal incloure criteris de sostenibilitat i creixement controlat, tenint en compte els recursos existents. En la mateixa sessió s’ha informat del tancament de comptes del primer trimestre d’aquest any, amb un resultat negatiu de 2,6 milions, fruit d’uns ingressos de 9,5 i unes despeses de 12,1 milions.